Barcelona vol protegir els comerços emblemàtics que hi ha a la ciutat. Fins ara, ho ha intentat amb un catàleg en què s’assenyalen els 226 establiments que, segons el consistori, encaixen en aquest perfil. Però l’Associació d’Establiments Emblemàtics no està satisfeta amb aquesta tipologia, especialment perquè només protegeix els elements arquitectònics dels comerços. De fet, des que la catalogació va entrar en vigor, l’any 2014, 31 d’aquests establiments han abaixat la persiana definitivament.

Protegir l’activitat comercial

El que reivindiquen principalment els associats és que la protecció hauria de recaure, especialment, en l’ofici que s’ha dut a terme històricament en el comerç emblemàtic, i no només en el mobiliari i la decoració del local. El secretari de l’Associació d’Establiments Emblemàtics, Josep Maria Roig, critica aquesta decisió i defensa que no va en contra de la Llei de lliure comerç, perquè no impedeix que un altre establiment tingui la mateixa activitat. De fet, Roig lamenta que al llarg dels anys s’han perdut molts oficis en la majoria dels barris, especialment a Ciutat Vella, en què moltes botigues històriques han estat substituïdes per comerços dedicats al turisme. És per això que considera que el catàleg no els ha servit de res, perquè la tradició s’ha perdut.

Més enllà de la protecció a l’activitat comercial, Josep Maria Roig critica que “no hi ha una base fonamental” a l’hora de decidir quines botigues són botigues emblemàtiques i quines no compleixen els requisits. Des de l’associació proposen que es tinguin en compte elements com l’antiguitat, si ofereixen productes artesans o si estan ben integrades i reconegudes dins el barri.

Tot i el pessimisme amb aquesta mesura, l’entitat encara manté l’esperança que el nou consistori els escolti i els tingui en compte a l’hora de prendre mesures efectives durant el mandat.