Gatuari, el local del carrer de Sant Lluís, 14, compleix tres anys. L’espai va néixer per donar visibilitat als gats que anomenen invisibles, perquè ningú no els adopta a les protectores, o bé perquè són grans o bé perquè estèticament no es consideren atractius. Per això, a Gatuari els interessats poden conèixer l’animal en un ambient tranquil i relaxat abans de decidir si l’adopten. El resultat són un centenar de felins que han trobat una nova llar en aquests tres anys, gairebé el doble que l’any passat.

107 gats adoptats en tres anys

Des que va obrir les portes el juliol del 2016, Gatuari ha acollit 122 gats provinents de protectores d’animals de tot l’estat. Ara, celebren el tercer aniversari amb 107 felins que han trobat una nova llar. Aquest és l’objectiu d’aquest “cat cafè” que s’allunya de la idea original japonesa, d’espai d’oci per a humans amb gats i es preocupa pel benestar animal. Per això, volen conèixer les famílies adoptants i veure la interacció amb el gat que volen cuidar, ara, fins i tot, han començat a exigir que la casa estigui adaptada a felins.

Exigeixen adaptar la llar als gats

“Igual que quan ve un nadó a casa hem de preparar-la, la casa ha de ser segura, amb gats és el mateix. Encara hi ha molta gent que té la percepció que el gat és un animal que no salta, que no passa res, puc obrir finestres i balcons”, explica Enric Sintes de Gatuari. Per això, proposen fer tancaments de finestres i balcons amb la idea que els gats no puguin saltar i evitar desaparicions, fractures o que tornin les femelles embarassades. De fet, són les protectores que alerten que aquestes situacions deriven, en molts casos, en l’abandonament dels animals.

Els “cat cafès” s’organitzen

Per tractar temes com aquests, els “cat cafès” s’estan organitzant per crear una associació que reguli aquest tipus de locals. A Barcelona són tres locals que comparteixen la mateixa filosofia, però també n’hi ha a València o Madrid. La idea és que situacions com fer conviure gats petits amb adults no passin. Enric Sintes diu que “ens fa una mica de respecte que la gent es pugi una mica a la moda i obri locals sense gaire criteri”.

Ara, al local hi ha 12 felins que esperen que els passi com als altres 107 que s’ha adoptat i trobin una nova llar.