La familia Fortino ja fa 130 anys que fa cremar aquest forn. Precisament per la seva història, la fleca és un dels gairebé 400 establiments emblemàtics que hi ha a la ciutat. Però a partir del gener, es veuran obligats a traslladar-se perquè el propietari del local no els vol renovar el contracte. Una acció emparada amb la nova llei d'arrendaments urbans, amb què altres comerços podrien pagar fins a un 50% més del lloguer que paguen actualment. En el cas de la fleca Fortino, però, no els han donat cap opció a negociar. GEMMA FORTINO, propietària de la Fleca Fortino "Ha sigut una sorpresa rebre uan carta on se'ns diu que hem de marxar d'aquí, de fet inminentment. Estàvem mig preparats, mig no, i ara hem d'acabar de fer aquest pas. Això és la part històrica que es perd." MINI UBIOLS clienta "Vinc a aquest forn perquè és un dels pocs que queden que fan el pa tradicional." JOAN MARTÍN client "Jo si se'n van a un altre local, aniré igualment." Marxen però no tanquen. El 12 de gener es traslladaran a aquest nou local del carrer de Montseny, on ja estan fent els preparatius. Una altra botiga emblemàtica que s'acomiadarà el 2015 és la camiseria Pons. En aquest cas no hi ha influït la nova legislació. ISABEL ESTRANY, propietària de Camiseria Pons "Tothom ens diu què fareu, on anirem... Jo ja sóc gran i els meus fills no volen continuar i crec que ha arribat el moment de plegar." La Isabel és propietària de la botiga i també del local, que ha venut a una empresa que el llogarà a un altre comerciant. Tot i que espera que el local continuï sent un negoci tèxtil com el seu... fins ara, molts dels petits locals que s'han perdut s'han convertit en franquícies.

Després de més de 100 anys, la Fleca Fortino i la Camiseria Ponts deixaran de ser establiments emblemàtics de la ciutat. En el primer cas, és conseqüència de la Llei d’arrendaments urbans, que ha fet que el propietari de l’establiment no els renovés el contracte de lloguer i els ha obligat a traslladar el negoci al carrer del Montseny, 17, on obriran les portes a partir del 12 de gener. Tot i així, la intenció de la propietària, Gemma Fortino, és continuar amb un punt de venda principal a la Travessera de Gràcia, on han estat des de sempre. El forn de llenya és un dels motius pels quals la botiga ha estat considerada emblemàtica. Però a partir d’ara això passarà a la història perquè la llei no permet la construcció de nous forns amb aquestes característiques, ni el traspàs de llicències per cuinar amb forns de llenya.

La Camiseria Ponts, fundada el 1900, també s’acomiadarà al febrer. En aquest cas, la Isabel Estrany, la propietària, es veu obligada a tancar perquè els seus fills no volen continuar amb el negoci. La Isabel és la propietària de la botiga i del local, que ha venut a una tercera empresa perquè el llogui a un altre comerciant.

Així doncs, el 2015, Gràcia disposarà de dos establiments emblemàtics menys i encara es desconeix qui ocuparà aquests locals, que, a partir de l’any vinent, quedaran lliures.