Aleshores semblaven molts, però els 20 anys han passat volant i el 31 de desembre s'acaba la moratòria per als comerços que encara estan subjectes a l'antiga Llei d'arrendaments urbans. A partir de l'1 de gener els contractes de lloguer s'han de poder pactar de nou al preu del mercat. En alguns casos les negociacions s'estan portant al límit del calendari. Queden pocs dies perquè s'acabi l'any i hi ha llogaters que encara no saben quin serà el seu futur a partir de l'1 de gener. No volen parlar davant de càmera. Temen que parlar abans d'hora els pugui perjudicar en la negociació del nou contracte d'arrendament. Expliquen que alguns s'han trobat que el propietari s'ha negat a negociar fins a última hora. Una versió que l'Associació de Propietaris de Locals Emblemàtics de Barcelona nega. També es mostren sorpresos quan senten alguns comerços dir que no poden assumir lloguers més alts. SERGI LLAGOSTERA, portaveu de l'Associació de Propietaris de Locals Emblemàtics "El que s'acaben són contractes de societat, persones jurídiques, empresaris de cap a peus amb estructura empresarial que no poden dir que no poden assumir renda de mercat quan es podia preveure i tenen estructura per facturar un volum elevat." Una tercera veu és la dels comerços que, amb la nova llei a l'horitzó, van voler posar-hi remei. És el cas de la Victòria, segona generació al capdavant de la Guanteria i Complements Alonso. Fa uns anys va optar per hipotecar-se i va poder comprar el local. VICTÒRIA ALONSO Guanteria i Complements Alonso "Tan si pujaven el lloguer a 6.000 com si em feien fora no tenia solució, em quedava sense feina". Qui continua de lloguer, però ja a preu de mercat és el Toni Roca. Té una visió crítica sobre la protecció de certs establiments. TONI ROCA Autoservei Roca "Durant anys han fet competència deslleial. i ara es queixen? Ell acaba de signar una pròrroga de 15 anys del contracte de lloguer i assegura que passarà les festes tranquil.

Aquest 1 de gener de 2015 entrarà en vigor la nova Llei d’arrendaments urbans (LAU), que deixarà sense validesa els lloguers actuals de renda antiga. Aquesta circumstància ha obligat propietaris i llogaters dels locals emblemàtics a renegociar els contractes, que sovint acaben sent inassumibles pels comerciants. En alguns casos les negociacions s’han allargat fins a la data límit. La majoria d’ells no volen significar-se públicament, perquè temen que parlar abans d’hora els pugui acabar perjudicant en la negociació del nou contracte d’arrendament.

La situació dels comerços històrics de la ciutat va arribar a l’octubre fins a Nova York, amb la publicació de la notícia a ‘The New York Times’. El diari es feia ressò de diversos casos com el del Palacio del Juguete, que s’ha convertit en una sabateria d’una firma internacional i que segons s’explica el lloguer ha passat dels 1.000 a 35.000 € mensuals. La portada de la notícia s’il·lustrava amb la fotografia dels magatzems El Indio, un dels comerços obligats a abaixar la persiana.