En un comunicat, qualifiquen aquest fet d'”il·legítim, insolidari i contraposat als beneficis que, per contrapartida, sí que gaudeixen gràcies a l’esforç voluntari de tots”. L’associació Amics de la Rambla s’ha sumat a l’acusació i ha reclamat la implicació de tots els comerços. El president de l’entitat, Fermín Villar, ha reivindicat el suport dels comerciants de la Rambla i ha lamentat que “hi ha grans cadenes i algunes botigues petites que es beneficien de l’esforç col·lectiu sense aportar res”. Reconeix que “l’enllumenat és cosa d’una majoria dels comerciants però no de tots i el gaudi és de tothom”.

Tot i que aquest serà un dels anys amb l’encesa més matinera, tant Barcelona Comerç com Barcelona Oberta també reclamen que les administracions modifiquin la normativa per poder ampliar l’horari i el calendari. “Com a mínim”, volen que les lluminàries funcionin fins a la una de la matinada els dies que ara s’han d’apagar a mitjanit. Defensen que les millores tecnològiques en il·luminació han permès que les instal·lacions actuals tinguin “un grau d’eficiència molt elevat, amb una relació òptima entre els servei final, el consum energètic i la despesa” i per això consideren adequats més hores i més dies.

Els comerciants remarquen el “bon nivell de qualitat” en la il·luminació festiva dels carrers, gràcies -diuen- a “l’esforç de les associacions i eixos comercials i a la complicitat de l’Ajuntament”. Ara bé, “encara no és suficient” per aconseguir l’atractiu d’altres ciutats europees. Per això, proposen que per a propers anys es tingui més en compte “la creativitat, implicació de joves valors del disseny de la ciutat i la innovació tecnològica”.