Els expedients es van obrir l’estiu de 2015, quan es el consistori va detectar que les tenidores d’habitatge mantenien quatre pisos buits des de feia dos anys. La Sareb -que en tenia dos a Sant Martí-, el BBVA i el Santander -amb un pis cada un a Nou Barris- són els primers bancs que arriben al final de l’expedient sancionador, en aplicació de la Llei del dret a l’habitatge de Catalunya de 2007. Les entitats ja van rebre anteriorment tres multes coercitives de 5.000, 10.000 i 15.000 €, prèvies a l’obertura de l’expedient sancionador, i ara s’ha culminat amb la xifra de 315.000 €. L’objectiu de l’Ajuntament, però, és reduir entre cinc i sis mesos els terminis del procediment. La nova metodologia serà la següent: es declararà la utilització anòmala de l’habitatge un cop es comprovi que fa dos anys que està buit, s’hi aplicarà una primera multa coercitiva de 5.000 € i, posteriorment, l’obertura de l’expedient sancionador.

“Només se’ls avisa una vegada. Pot seguir el procediment del segon i el tercer però si la primera vegada ja no responen i no resolen el nostre requeriment posem directament la multa aquesta”, ha explicat el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner. També ha assenyalat que l’objectiu del consistori no és “recaptar diners”, sinó promoure l’ús social de l’habitatge desocupat. “Si tenen aquesta quantitat de metres quadrats o de pisos vol dir que estan implicats en el negoci mobiliari o financer i, per tant, que tenen recursos. I si no donen un bon ús a aquests habitatges lògicament s’ha de penalitzar”, ha afegit. L’Ajuntament manté un total de 207 expedients oberts per tinença de pisos buits.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha assegurat a través del seu compte de Twitter que “tenir pisos buits sortirà molt car a bancs i grans propietaris” i ha conclòs que la ciutat “planta cara a l’especulació”.

El BBVA respon que va aportar el pis a la Generalitat

Una de les entitats multades, el BBVA, ha sortit al pas d’aquesta notícia i ha respost que el pis buit que tenia a Nou Barris el va cedir a la Generalitat. L’entitat ha explicat que l’immoble en qüestió és un dels 1.800 que va aportar al govern català per destinar-los a lloguer social. En resposta a això, l’Ajuntament ha assegurat a BTV que no té constància que s’hagi cedit l’immoble a la Generalitat i apunta que, en cas de ser així, l’entitat financera és qui ha d’aportar la documentació que ho acredita per, si convé, retirar la multa. Fins a aquest dimarts, però, el consistori no ha rebut cap document que demostri que la sanció no s’hauria d’haver interposat.