Colau ha recordat que l’Ajuntament ja va sancionar les dues companyies a l’estiu, amb multes de 30.000 euros, però que això no ha fet que deixessin d’anunciar habitatges sense permís. Ha explicat que HomeAway va pagar la multa, però que Airbnb no ho ha fet. És la primera vegada que l’Ajuntament posa aquesta sanció de 600.000 euros, que és la màxima prevista i s’aplica en casos de reincidència.

Segons els consistori, Airbnb té 3.812 anuncis d’allotjaments sense llicència i HomeAway, 1.744. Vist el benefici que això els genera i “la posició dominant de les dues empreses al mercat”, s’han incoat els dos nous expedients sancionadors per una infracció considerada molt greu per la Llei de turisme.

L’alcaldessa ha celebrat que altres plataformes digitals com Booking i Apartaments Barcelona, que també van tenir multa de 30.000 euros, hagin rectificat. No és el cas de les altres dues, de les més grans, i a les quals -ha dit Colau- ja s’ha comunicat la nova multa. Quan es va anunciar la primera sanció, les dues empreses s’hi van mostrar en desacord i amb voluntat de recórrer contar una decisió que l’Ajuntament insistia que era ferma. Ara els en cau una altra i molt més grossa.

Més de 700 ordres de tancament

Colau també ha recordat que, entre juliol i octubre, s’ha ordenat el tancament de més de 700 habitatges sense llicència. De moment, s’ha comprovat que han tancat 79 pisos. L’Ajuntament també ha fet públic que a partir de les inspeccions, a l’agost va obrir prop de 3.000 expedients i més de 1.300 procediments sancionadors.