Així era el Mercat de la Concepció fa 125 anys. L'arquitecte Antoni Rovira i Trias va construir-lo el 1888 en un terreny que havia estat considerat com a zona militar. Però al cap de 10 anys, comerciants i Ajuntament van decidir remodelar-lo per millorar-ne l'estructura, però sobretot per introduir-hi elements comercials nous que el fessin modern. 125 anys després, aquesta n'és la imatge. Un mercat modern i potent amb supermercat, un establiment de venda d'electrodomèstics i un ampli espai de parades amb tot tipus de productes. La Mercè és la tercera generació que regenta aquesta polleria i destaca l'atenció personalitzada amb la qual es tracta els clients del mercat. MERCÈ CAPDEVILA, polleria Mercè "Ara m'ho estava dient una clienta. Diu quan vaig al super compro el que ells volen. Jo quan vaig al mercat compro el que jo vull." MONTSE ABRIL, xarcuteria Filo "Aquí hi ha una qualitat, hi han uns preus, hi ha una variació, cosa que quan vas a un supermercat tu simplement trobes aquell taronja o trobes aquell peix... Aquí no, aquí tens moltes fruiteries, peixateries, xarcuteries". Fa 125 anys que es va inaugurar i comerciants i Ajuntament ho han celebrat bufant les espelmes d'un gran pastís de xocolata de gairebé vuit metres d'alçària. Hi ha 1.500 racions que es repartiran fins aquest dissabte per 2 euros, diners que es destinaran a finalitats solidàries. Una celebració en un mercat que, segons el regidor del districte, és un punt de referència per al barri de l'Eixample. GERARD ARDANUY, regidor de l'Eixample "Estem no només a prop d'una esglèsia, sinó que estem al costat d'un conservatori de música, estem al costat d'una escola, estem al costat de la seu del districte, estem al bell mig del barri. Per tant, això vol dir moltes coses. Vol dir teixit cívic, teixit social, construcció de comunitat." I aquest ha estat l'inici de la celebració, un tros de pastís i copa de cava per a tothom i, després, una actuació en prímicia dels botiguers del Mercat.

Un pastís de 2,7 metres de diàmetre i 7,90 d’alçària commemora el 125è aniversari del Mercat de la Concepció. L’escola de pastisseria del Gremi de Pastissers de Barcelona ha cuinat el pastís de xocolata, que és apte per a celíacs i no necessita estar a la nevera. Es partirà en 1.500 racions que es vendran fins dissabte per dos euros. Els diners recollits es destinaran a una iniciativa solidària.

La bufada d’espelmes és el primer acte d’una agenda plena de celebracions. Entre el 18 d’octubre i el 18 de novembre, els clients podran participar en un joc. Caldrà omplir unes butlletes amb els segells de sis establiments per participar en un sorteig de vals de compra. El 16 de novembre el Mercat es convertirà en l’escenari del cor de l’escola de teatre musical Memory, que oferirà una actuació gratuïta. El mes de març es dedicarà a la cultura gastronòmica i s’ha programat la lectura de textos de Manel Vázquez Montlbán. Les celebracions acabaran a principis de juny de 2014, amb la Fira Modernista.

L’edifici del mercat està catalogat com a patrimoni arquitectònic de la ciutat. L’arquitecte Antoni Rovira i Trias va signar el projecte, com ja havia fet anteriorment amb el Mercat de Sant Antoni i el del Born. L’equipament va ser inaugurat el 1888. En aquella època estava situat en un terreny aïllat, considerat zona militar i on no es podia edificar. Al llarg de més d’un segle d’història, la ciutat i el barri de la Dreta de l’Eixample ha abraçat el mercat. El 1998 es va remodelar íntegrament.