El Jutjat Mercantil número 2 de Barcelona ha autoritzat la venda de l’antiga seu de Telefónica per un preu de sortida un 30% inferior al valor de taxació i, segons fonts de l’administrador concursal de la finca, molts fons d’inversió internacionals ja s’hi han interessat. L’edifici, asseguren, “es vendrà segur abans de dos mesos”.

Qui ha quedat més tocat per aquesta operació és el grup de capital de risc Carlyle, que el va adquirir “a un preu desorbitat” (234 milions d’euros), segons aquestes mateixes fonts. La hipoteca la van fer per valor de 200 milions i només se n’ha aconseguit amortitzar 17. Com que es dóna per fet que ningú no pagarà per l’edifici els 183 milions restants, el més probable és que els creditors -els bancs- exigeixin per via judicial responsabilitats a Carlyle.

Inicialment la intenció era construir-hi pisos de luxe, però l’esclat de la crisi ho ha fet inviable. Tot i que els veïns han reclamat fer-hi equipaments o habitatge social, l’immoble acabarà a mans d’alguns fons d’inversió privat. Es vendrà per almenys 56 milions d’euros, el 30% del valor de taxació i amb prou feines un 24% del que la societat Carlyle va pagar el juny de 2007. La decisió de vendre l’edifici l’ha pres el jutjat després d’aprovar el pla de liquidació presentat per l’administrador concursal que havia nomenat, que va concloure que no hi havia una altra alternativa. De retruc, es vol posar fi als problemes d’inseguretat viscuts darrerament a l’edifici, derivats de la falta de diners dels propietaris per mantenir-lo.