Barcelona encara no ha tocat sostre i pot seguir absorbint més places hoteleres. Durant el 2013 es van crear 5.500 habitacions, tant d'hotels com d'apartaments turístics. L'any s'ha tancat amb una ocupació mitjana del 75%, una xifra similar a la de l'any passat. Unes bones dades segons el Gremi d'Hotels. Això sí, han demanat a l'Administració que cuidi el sector. Jordi Clos ha criticat el nou impost mediambiental a les companyies aèries, que ahir va aprovar el govern de la Generalitat. JORDI CLOS president del Gremi d'Hotels de Barcelona "El sector del turisme no ho aguanta tot. I en aquest moment hi comencen ha haver visions equivocades políticament. Efectivament podem no arribar al sostre, però si matar la gallina dels ous d'or" Des del Gremi també valoren positivament el Pla d'usos de Ciutat Vella, que reordena els apartaments turístics i creuen que la mesura es podria estendre a tota la ciutat. "Això fa que es pugui portar un cert control sobre la seguretat dels turistes que poden viure en aquest espai vertical". Entre els esdeveniments més esperats pels hotelers hi ha el Congrés Mundial de Mòbils, que segons el gremi deixarà xifres rècord a la ciutat. Hi participaran 75.000 congressistes de més de 200 països. Hi haurà plena ocupació a tota la ciutat. De moment, ja s'han reservat 25.000 habitacions d'hotel.

“Hem aconseguit mantenir les xifres tot i augmentar l’oferta turística en 5.500 noves places”

, ha afirmat Jordi Clos durant la presentació del balanç del gremi d’hotelers de la ciutat. Els millors mesos de l’any han estat el juliol i l’agost, amb un 89% d’ocupació, i els pitjors han estat el desembre, amb un 51%, i el gener, amb un 47%. Tot i que cada any s’obren nous hotels a la ciutat, Clos ha assegurat que “no s’ha tocat sostre” en aquest sentit. El 80% de les persones que s’allotgen als hotels de la ciutat són estrangeres, mentre que només el 20% arriba de la resta de l’estat. Fa quatre anys, en canvi, el 60% del turisme era internacional, mentre que el 40% eren visitants nacionals.

Hi haurà 17 hotels nous

Durant l’any passat es van obrir 11 hotels a Barcelona amb quasi 1.000 dormitoris. A aquestes places noves s’hi han d’afegir les 4.500 habitacions dels apartaments turístics que també s’han inaugurat. De cara a 2014 es preveu l’obertura de 12 hotels més, que representaran 832 noves habitacions. La majoria d’establiments s’obriran a l’Eixample. De les obertures previstes per a 2015 només n’hi haurà tres establiments, mentre que el 2016 s’estrenaran a la ciutat dos hotels més. Actualment a Barcelona hi ha 365 hotels que ofereixen 34.453 habitacions.

Crític amb els horaris comercials

Des de fa temps, el Gremi d’Hotels de Barcelona demana que es liberalitzin els horaris comercials a les zones turístiques. “No té sentit tenir aquesta mentalitat”, ha criticat Clos. El sector hoteler ha lamentat que els congressistes arribaran un diumenge a la ciutat i es trobaran amb tots els comerços tancats. “La qüestió no és obrir dos dies més l’any”, referint-se a la nova llei comercial, que amplia els dies festius en què els comerços poden obrir les portes.

Barcelona recapta 16 milions de taxa turística

Catalunya va recaptar l’any passat 34 milions d’euros gràcies a la nova taxa turística que va entrar en vigor a finals de 2012. La meitat, 16 milions d’euros, corresponen als establiments de Barcelona. Un total de 5,5 milions d’euros revertiran sobre la ciutat, concretament en la promoció turística, i d’aquests, tres milions d’euros es destinaran a l’empresa municipal Turisme de Barcelona. En canvi Clos ha estat molt crític amb la nova taxa turística que ha aprovat el govern de la Generalitat i que grava els avions comercials que aterrin al Prat. El veuen com un “impost molt dolent” que pot perjudicar els turistes.