Ara fa dos anys que el govern central va aprovar la reforma laboral actual i, segons el sindicat UGT de Catalunya, és temps suficient per fer balanç dels efectes negatius que ha tingut en el mercat de treball i l’economia. El secretari de Política Sindical, Camil Ros, ha explicat que s’han destruït 118.000 llocs de treball a Catalunya i afirma que la reforma laboral ha portat més crisi en lloc de recuperació econòmica.

Si bé la població activa s’ha reduït un 2,6%, la disminució de persones ocupades ha estat molt superior, gairebé del 5%. Des de la reforma, ha augmentat el temps d’estada a l’atur. Actualment es troba entorn dels 11 mesos, mentre que fa dos anys era de vuit mesos i les persones que no cobren cap tipus de prestació s’ha incrementat un 36% durant aquest temps.

En aquests darrers dos anys els ERO han augmentat un 28,5% (2.925 expedients) i més de 172.400 catalans s’han vist afectats per un expedient de regulació. Aquestes dades encara són més alarmants, diu UGT, si tenim en compte que el 78% de convenis col·lectius no són vigents i es troben en risc de desaparèixer. Això pot fer augmentar encara més la xifra d’aturats, alerta el sindicat.

Dels nous contractes que s’han signat en aquest temps, només un de cada 10 és indefinit.

Les persones que han mantingut el lloc de feina, entre el 2012 i el 2014, han vist reduït el salari entorn d’un 12% per efecte directe de la reforma.