MONTSERRAT, guia oficial "Això és un recinte que és Patrimoni de la Humanitat, i figura que només als recintes patrimoni de la humanitat hi podem donar explicacions a un grup els guies oficials, els guies que hi estem acreditats. La majoria de grups que esteu veient que entren darrere meu no porten guia oficial. Per tant, hi ha una regulació que els ho impedeix, però no hi ha cap agent que estigui impedint de fer el que estan fent."

L’escenari de la protesta ha estat el Parc Güell. A partir de l’octubre, el recinte deixarà de ser de lliure accés i els guies oficials es pensaven que això comportaria més control. És a dir, que els grups només hi podrien entrar acompanyats de guies amb l’habilitació necessària. Però, segons diuen, l’Ajuntament de Barcelona els ha assegurat que no és competència seva. Els guies turístics volen fer més visible la seva lluita amb mobilitzacions setmanals i protestes, i també intentar que la Generalitat o l’administració corresponent controlin el compliment de la llei.

De fet, la llei és molt clara respecte a la regulació d’aquest sector: fer de guia turístic sense habilitació està penat amb multes que van des dels 3.001 fins als 30.000 euros. A més a més, segons la gravetat, es pot arribar a tancar o suspendre l’activitat de l’establiment fins a un any.

Els objectius: turistes i guies no oficials

Durant la protesta d’aquest divendres, s’han repartit nombrosos fullets informatius sobre la pràctica il·legal que es comet a recintes com el Parc Güell. Segons diuen els guies oficials, aquestes visites es fan a uns preus molt inferiors amb els quals ells no poden competir perquè els que ho fan no paguen impostos. Davant d’una situació que consideren injusta, han animat els turistes a reclamar reemborsaments als guies il·legals que els havien promès una ruta oficial.

Els guies oficials també s’han adreçat directament a la seva competència irregular a la porta del Parc Güell. No poden impedir-los l’entrada ni fer la visita amb un grup, per això han volgut fer pressió i incomodar-los. Tant a l’entrada al recinte com durant les explicacions dels guies no oficials, la protesta s’ha centrat a explicar a tots els turistes que aquella visita no era legal.