Diu el mite que l'agost és un mes dolent per a les borses. D'aquí hi ha dites com la nord-americana "Sell in may and go away" ('ven al maig i marxa'). Tot i això, les dades fan justícia i demostren que aquest mes de vacances no és tan baixista com es pot creure. Dels darrers 20 anys, en deu ocasions l'íbex ha caigut a l'agost, però en la desena restants ha pujat, de manera que la mitjana se situa plana, amb un increment del 0,06%. JAUME CARBONELL, responsable del servei d'estudis de la Borsa de Barcelona "L'agost és un mes especial, enganyós, decau l'activitat en tots els mercats però cap mercat tanca. Qualsevol notícia pot donar peu al fet que els mercats despertin i el diner entri als mercats, les operacions, etc." El que sí que és veritat és que l'agost acostuma a ser un mes bastant volàtil. El fet que hi hagi menys operacions provoca que qualsevol canvi sigui més destacat que la resta de l'any. JAUME CARBONELL, responsable del Servei d'Estudis de la Borsa de Barcelona "Augmenta la volatilitat, la incertesa, els moviments a l'alça i a la baixa." El pitjor registre mensual de la història de l'Ibex també se l'endú un mes d'agost, el de 1998 quan l'indicador va caure un 21%. Deixant a banda la polèmica sobre si l'agost és bo o dolent per als mercats, el que és evident és que en espais com la Borsa de Barcelona hi ha molta menys activitat. Es calcula que cada agost les operacions bursàtils cauen un 40%.

Entre els inversors corre el mite que l’agost és un mal mes, amb tendències baixistes. Per això s’han popularitzat dites com la nord-americana “sell in may and go away”, que insta a vendre accions abans del període de vacances per tornar-ne a comprar al setembre. Més enllà d’això, però, les dades demostren que l’agost no és ni bo ni dolent per als mercats: durant els darrers 20 anys, en deu ocasions l’Ibex-35 va caure durant aquest mes però en la resta va pujar, de manera que la mitjana queda plana amb un petit increment del 0,06%.

El que sí que és veritat, segons els experts, és que a l’agost hi ha més volatilitat. És a dir, com que hi ha menys operacions, qualsevol canvi es fa més acusat i hi ha més alts i baixos.

El pitjor registre mensual també es va situar en un mes d’agost. Va ser el 1998, quan va caure un 21%.