maletes a les portes d'hotels turisme

(ACN) El sector turístic es prepara per a una campanya d’estiu completament “atípica” a causa de l’impacte del coronavirus. El tancament de fronteres, l’adopció de mesures de seguretat i la disminució de la renda de les famílies provocaran una aposta dels turistes pels mercats locals. A Catalunya, els visitants seran bàsicament del territori, gastaran menys diners i buscaran localitzacions allunyades de la ciutat.

Només viatjaran la meitat dels catalans

Un 52,2 % dels catalans viatjarà aquest estiu, segons una enquesta impulsada per la consultoria turística Tourislab. El 47,8 % restant no té previst viatjar, bàsicament per la incertesa i desconfiança davant la pandèmia. També hi influeixen les mesures higièniques adoptades i els problemes econòmics.

Del percentatge de catalans que té previst viatjar, el 52 % diu que passarà les vacances al territori, el 28 % viatjarà per la resta de l’estat i el 20 % anirà fora d’Espanya. Els qui es quedaran a Catalunya, diuen en un 64 % dels casos, ho faran per donar suport al teixit empresarial local. Les principals destinacions turístiques seran la Costa Brava i els Pirineus.

Turista local equival a menys ingressos

En qualsevol cas, la caiguda del turisme internacional provocarà també una davallada en els ingressos. El visitant nacional o de proximitat gasta menys que l’internacional i, de fet, la meitat dels enquestats per Tourislab té previst gastar-se entre 50 i 100 euros per persona i dia, mentre que només un 20 % preveu gastar entre 100 i 200 euros. En el cas dels turistes internacionals, la despesa mitjana diària es va situar en 195 euros per persona el 2019. Pel que fa als allotjaments, l’enquesta assenyala els apartaments d’ús turístic com la “modalitat preferida” per un 39 % dels catalans, seguits dels hotels i els allotjaments rurals, amb un 36 %.