Aquesta tarda el passeig de Gràcia els comerços oberts fins a les vuit del vespre, però s'ha registrat poca afluència de públic. Entre els escassos clients, això sí, la majoria turistes. I en conjunt poca despesa. ALEJANDRA ALEDO, dependenta "Força fluix, la veritat. Pensavem que aniria millor. A veure com va el vinent." ÀLEX MEDRANO, dependent de MUJI "També influeix que si plou com avui, també baixa una miqueta la feina." En un altre dels carrers més cèntrics de la ciutat, les botigues també han obert de forma majoritària. Però això aquí tampoc no s'ha traduït en gaires vendes. CÈLIA CANYES, encarregada: "Com podeu veure passa gent, però no és el que esperavem ni molt menys." Els dos darrers estius les botigues obertes en diumenge es van concentrar a l'estiu, en horari de 10 a 6. L'horari ara és de 12 a 8. Aquesta era una de les principals reivindicacions del sector, que considerava contraproduent treballar i plegar just quan hi havia més activitat al carrer. També s'han modificat els mesos d'obertura buscant un client amb més poder adquisitiu. SALVADOR VENDRELL, president de la Fundació Barcelona Comerç "Els mesos de maig i octubre és un turista de més qualitat i això donarà valor afegit a les botigues que obren." Per la seva banda, els turistes celebren trobar les botigues obertes. "Crec que el diumenge es un bon dia per comprar. Vam arribar ahir i volem donar un cop d'ull i després comprar." "I avui aprofitem el diumenge per fer compres és una cosa molt, molt bona." Al igual que va passar quan es va posar a prova l'obertura en diumenge als mesos d'estiu, la imatge del centre amb les botigues majoritàriament obertes contrasta amb la que s'ha viscut a altres punts de la ciutat. A l'eix comercial de Sant Antoni la majoria d'establiments han optat per no treballar avui, els que ho han fet han estat una excepció. PEPITA MONTERDE, dependenta "S'ha de provar a veure si ens compensa, de moment nosaltres només obrim de deu a dues de la tarda a veure, perquè el mercat a la tarda està mort." Avui la pluja ha deslluït les compres. Caldrà veure si el balanç és més positiu els dos propers diumenges de maig, que els botiguers també poden treballar.

La jornada comercial ha arrencat, doncs, al migdia, poc després que parés de ploure i amb el cel encara molt tapat de núvols. Tot i així, abans de dinar ja hi havia força activitat a l’eix comercial més cèntric de la ciutat, el Portal de l’Àngel. Molta gent anant amunt i avall, sobretot turistes, tot i que no gaires amb bosses de compra. Els comerciants que han obert ho valoren positivament. Però als eixos comercials dels barris molts han optat per no aixecar la persiana, o fer-ho només una estona.

Al llarg de la tarda, el pronòstic s’ha confirmat i tots els comerciants amb què ha pogut parlar BTV coincideixen a qualificar aquest diumenge com “un dia fluix de vendes”. Estan d’acord que tancar a les vuit és millor que fer-ho a les sis, quan en molts eixos comercials la gent tot just s’anima a sortir al carrer i algunes botigues estan plenes de clients a mitja compra. Però subratllen que, en el primer dia del nou calendari comercial, el temps tampoc no ha acompanyat: la pluja al matí i els núvols amb vent la resta del dia no convidaven a anar de botigues si no és necessari.

En tot cas, el balanç de l’obertura en diumenge durant els mesos d’estiu dels darrers dos anys va ser encara més negatiu. Alguns eixos, sobretot els més allunyats del centre, van optar majoritàriament per no obrir perquè no els sortia a compte. I els que ho van fer, no van fer gaire caixa. Avui l’escena s’ha tornat a repetir: quasi totes les botigues del centre han obert, amb més o menys èxit de públic, mentre que als eixos comercials més allunyats, com Sant Antoni o Sants, la majoria de les persianes han estat abaixades tot el dia.

Obrir en diumenge continua en qüestió

El que segur que s’ha solucionat és la manca d’adequació de l’horari d’obertura. En anys anteriors, quan les botigues obrien de 10 a 18 h, a vies com el passeig de Gràcia i el Portal de l’Àngel diversos locals van incomplir l’horari i van tancar més tard de les sis reiteradament, així que la Guàrdia Urbana va interposar-hi diverses sancions. Amb el nou horari s’aconsegueix evitar aquests incompliments i que l’obertura en diumenge beneficiï tant als consumidors com als empresaris del sector.

Avui ha estat el primer de cinc diumenges en total, tres de maig i dos de la primera quinzena d’octubre, en què els comerços de les 17 zones de Barcelona delimitades com a turístiques podran treballar. El nou president de la Fundació Barcelona Comerç, Salvador Vendrell, considera que aquests canvis ajudaran que el resultat de l’obertura en diumenge sigui més beneficiós per a tothom. D’una banda, considera que els mesos de maig i octubre hi ha “un turisme de qualitat” que afavorirà les vendes. També valora en positiu posposar l’hora de tancament fins a les vuit del vespre, perquè tancar a les sis amb la botiga plena de “clients era complicat“, i subratlla que el fet d’obrir més tard permet fer-ho sense ampliar la jornada laboral. Segons Vendrell, aquest horari no implica modificar els hàbits de compra dels barcelonins i, alhora, resulta suficient per cobrir la demanda dels “turistes de  cap de setmana”.