A les 12 del migdia d’aquest dijous, el forn que hi ha just davant del Mercat del Clot s’havia quedat pràcticament sense pa. La Maria Joana, una de les treballadores que atenen el públic, explica que el coronavirus ha canviat el comportament dels clients. Assegura que ara la gent surt de bon matí i possiblement compra més del necessari. “Hi ha vegades que pensem: ‘Però per què vols tant de pa?'”. Aquest dijous reconeix, però, que els dies festius de Setmana Santa poden haver influït en la demanda de més pa del normal.

La compra, condicionada per l’estat d’alarma

Al Mercat del Clot, a dos quarts d’una hi havia una filera de persones que esperaven torn per entrar, guardant la distància de seguretat. Algunes, com el Chema, expliquen que “intenta evitar les grans superfícies” i reconeixen amb orgull que “al barri hi ha de tot i de gran qualitat”. Els hàbits de compra del Chema, però, no han canviat. Surt amb el cistell “dues vegades a la setmana”. El mateix que fa Pilar González. Assegura que va al mercat a buscar peix, no a fer una gran compra”.

Contràriament, Maribel Fígols explica que compra per a tota la setmana. “Jo vinc cada dijous. Vinc  a adquirir productes per a tota la setmana. Compro la fruita, la carn, el peix. I ja no surto més”. La gent fuig de les aglomeracions. Possiblement per aquest motiu no vol anar a les grans superfícies.

Dins del mercat hi ha diversitat d’opinions entre els paradistes. A una parada de peix la Rosa, després de despatxar un salmó, explica que “ve molt poca gent” i assegura que la venda els ha baixat “més del 50 %”. Per a la Rosa, la causa de la davallada és por. “És la por”, reitera. I ho argumenta perquè “el preu, si fa no fa, és el mateix”.

El tancament d’uns comerços beneficia uns altres

Contràriament hi ha qui ha sabut adaptar-se a aquesta nova actitud dels consumidors. És el cas de Cristina Melendes, que també és peixatera. Assegura que “estem treballant molt”. La clau, servir comandes a aquells clients que ho demanen perquè no volen o no poden sortir de casa. És clar que això els ha suposat molta més feina. “Ens aixequem cada dia a la una de la matinada i arribem a casa a les vuit de la nit. Després de vendre al mercat fem el repartiment de les comandes dels clients que ens ho han demanat”.

Qui també ha notat un increment de vendes és el supermercat de verdures de Javier Sanmartí, a tocar també del Mercat del Clot. Se n’ha beneficiat perquè moltes botigues del barri han tancat i perquè “venem molt a domicili. Sobretot a les persones grans”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a