No és fàcil pujar aquestes parets. I tampoc no ho va ser trobar un local on cabés aquest negoci tan poc comú. L'únic que a Barcelona ofereix escalada en bloc, és a dir, sense elements de subjecció. Fins a la coberta hi ha 12 metres d'altura. La distància ideal per instal·lar-hi un rocòdrom. PEP BOIXADÓS, Deu Dits "Buscàvem un local que fos alt i bastant diàfan. // Volíem situar-nos en un lloc més cèntric per estar més pròxims a la població i no anar-nos-en a un sector industrial llunyà. I per això vam decidir buscar en aquest districte." Tot i que el 22@ va néixer amb vocació d'acollir empreses tecnològiques, les característiques de les naus industrials que han quedat en desús van buscades per a altres tipus d'activitats. Un altre exemple és el del Jorge, que també treballa des de les altures. Va necessitar dos anys per trobar un local per a la primera escola de dansa vertical de tot l'estat. Aquí prepara els espectacles que després es representen penjats a les façanes d'edificis. JORGE ALCOVER, fundador d'On Air "Esto es un local con 12 metros de altura, tenemos paredes de 10 metros de altura, es un trabajo que luego cuando se hace de verdad un espectáculo lo transportas a un edificio. En un edificio no son cinco metros, son muchos metros. Entonces, cuanto más alto mejor." Fa anys, aquest local servia de taller per a vaixells i ara aprofiten l'estructura del sostre per poder penjar els seus aparells. Són espais singulars que han trobat negocis singulars per tornar-los a donar vida.

Un exemple el trobem en l’empresa Deu Dits, que buscava un local on cabés un negoci poc comú: pujar parets. Oferir a Barcelona escalada en bloc, és a dir, sense elements de subjecció, no és fàcil perquè és necessari un recinte amb sostres molt alts. El 22@ va ser el destí idoni per a la instal·lació del rocòdrom. El districte tecnològic s’està obrint a altres possibilitats empresarials i ara acull en algunes de les seves antigues naus industrials activitats de tota mena, com la que organitza el Jorge a la seva escola, la primera de dansa vertical de tot l’estat. Aquí, en el que va ser un taller per reparar vaixells, prepara els espectacles que després es representen penjats a les façanes d’edificis. En definitiva, espais singulars que han trobat negocis singulars per tornar-los a donar vida.

Oportunitats en un districte cèntric

Els qui busquen espais diàfans propers al centre de Barcelona, saben que a Sant Martí hi troben oportunitats. Les naus industrials que han quedat en desús queden a prop del centre, i segons explica el Jorge Alcover, fundador d’On Air, és importants que “és un lloc ben comunicat, amb metro, autobús i Bicing, i a tocar del centre, imprescindible per a qui vol obrir un negoci on hi arribi la gent.”

El Pep Boixadós, que treballa a l’espai d’escalada ‘indoor’ Deu Dits, explica que després de 2008, quan van baixar els preus del sector immobiliari, van poder trobar amb més facilitar un local amb un preu més adient a les seves necessitats. De fet, ells ja treballaven al districte abans de traslladar-se a un espai més gran per ampliar el negoci. “A Barcelona ara mateix només pots trobar espais d’aquestes característiques a la Zona Franca, a prop de la Maquinista a Sant Andreu i a Sant Martí, però si vols estar a prop del centre, és aquest és el lloc ideal.”

El pla del 22@

El pla urbaístic del 22@ fa que moltes de l naus desocupades estiguin afectades per aquest pla, i que estiguin destinades a habitatges i oficines. Per això alguns d’aquests negocis que s’hi estableixen, com ara Deu Dits, saben que no és per a molt temps. Tot i així tenen l’esperança que amb la crisi del sector del totxo i amb la demanda social de les activitats que fan es pugui allargar l’estada en aquests locals de lloguer. Una de les queixes de tots dos negocis és la tramitació de les llicències. Deu Dits fa un any i mig que l’espera, mentre que On Air també va trigar a obtenir-la, després que se li denegués per establir-se en un altre local de la zona.

La plataforma d’un barri creatiu

L’associació Poblenou Urban District és una plataforma que agrupa una gran diversitat de negocis de la zona, i vol ser el punt de trobada de tots ells. El seu objectiu és mostrar el barri com una zona plena de creativitat i que pot oferir gran quantitat de serveis. I de fet és un espai que ha ajudat força a aquestes noves activitats que han arribat al 22@. Al juny publicaran una nova edició del mapa que agrupa tots els establiments associats, i calculen que aquest 2014 ja arriben al centenar.