Ni façana històrica, ni negoci centenari. Aquesta perruqueria canina aparentment no reuneix cap dels trets característics per ser considerada un comerç emblemàtic. En canvi, es troba, de moment, a la llista d'establiments a preservar. JENNI MONSALVE, propietària de Flequillitos "la que lo traspasó no sé si lo sabía o no pero no nos dijo nada. Recibimos una carta explicándonos que no podíamos hacer obras. Dijeron que vendrían a hacer alguna visita este mes pero aún no han venido" Fa dos mesos que l'Ajuntament va presentar una llista amb 389 comerços considerats singulars. I per protegir-los va decidir que durant un any no s'hi podran fer obres, ni tampoc podran canviar d'activitat. Ara, però, l'Associació d'Establiments Emblemàtics diu que en la selecció n'hi ha molts que no reuneixen les condicions d'emblemàtic. Assegura que, això, d'una banda desvirtua el patrimoni de la ciutat i, de l'altra, causa inconvenients a alguns propietaris de locals que tenen bloquejada, injustament, la llicència d'obres. JOSEP MARIA ROIG, secretari de l'Associació d'Establiments Emblemàtics "Hi ha molta gent que està sublebada sota els propietaris del locals que els hi han declarat emblemàtics sense ser-ho i està creant un problema. S'ha d'establir un padró i amb aquest padró decidir quines són i quines no" Aquesta associació diu que el llistat conté negocis que han canviat d'activitat o, fins i tot, que han tancat, com per exemple, el Palacio del Juguete, on ara hi ha una sabateria, o la llauneria Aquil·li Magí, que ara és una botiga de caramels. Afegeix que fa dos mesos que espera reunir-se amb una comissió tècnica que decideixi criteris a seguir i pugui retallar la quantitat de comerços seleccionats. L'Ajuntament assegura, per la seva banda, que el llistat és provisional i que tots els comerços que ara han estat blindats per evitar que desapareguin, passaran per una comissió que els analitzara cas per cas.

La Jenni feia nou anys que treballava a la botiga Yorkis del número 24 del carrer del Capità Arenas, a Pedralbes, dedicada a la venda d’articles per a animals i també un espai de perruqueria canina. L’estiu passat va adquirir el negoci. No ha tocat res de la tenda , “tot està com abans” -assegura-, i només n’ha canviat el nom: ara es diu Flequillitos. La sorpresa va arribar fa dos mesos, quan va saber que el seu local havia estat inclòs per l’Ajuntament en la llista d’establiments emblemàtics a preservar per ser “singulars o catalogats”, aportar “caràcter i identitat” i configurar “el model de comerç de proximitat barceloní” que situa la ciutat “com a referent en àmbit mundial”. Ella, que desconeixia la mesura del govern municipal, no entén perquè Flequillitos ha adquirit aquesta categoria. La botiga no conserva cap element del patrimoni arquitectònic i té només 15 anys d’antiguitat.


Tot i això, la Jenni va rebre una carta en què se li comunicava que, precisament per formar part de la llista, no podria fer obres durant un any: “Tampoc no podríem fer massa reformes aquí”, afirma. L’establiment té amb prou feines 30 metres quadrats, i una façana que incorpora fusta pintada de blanc i rosa.

El llistat d’emblemàtics encara és provisional

Fonts de l’Ajuntament han assegurat que “probablement” Flequillitos “no superarà el tall i no se’l considerarà emblemàtic” si bé se’l va incloure al llistat “per ser una tipologia d’establiment singular quant a l’estètica i la qualitat del disseny”. Aquest, com la resta de comerços emblemàtics que el govern municipal ha blindat perquè no desapareguin, ha de passar per una comissió que analitzarà la protecció de cadascun dels establiments seleccionats. Tot i que aquest grup de treball s’havia de reunir fa setmanes, encara no s’ha produït cap trobada. Ho denuncia el secretari de l’Associació de Comerços Emblemàtics i propietari de la pastisseria La Colmena, Josep Maria Roig, qui creu que el llistat que ha elaborat l’Ajuntament “és massa ampli”, perquè inclou establiments i negocis que no tenen, a parer seu, “cap vincle històric amb el barri i la ciutat”. Roig explica que alguns dels negocis inclosos són comerços històrics que han deixat de funcionar: el Palacio del Juguete (que recentment va tancar portes al carrer dels Arcs), la Ferreteria Ràfols, la llauneria Aquil·li Magí (ara, una botiga artesana de caramels) o la Farmàcia Vilardell, actualment seu del banc Pichincha, que conserva a la façana alguns elements històrics protegits.

Josep Maria Roig assegura que l’etiqueta de comerços emblemàtics només l’haurien de tenir entre 60 i 80 locals que conserven un negoci centenari amb façana i mobiliari històric. El secretari de l’associació creu que la fórmula més eficaç per protegir aquests comerços és declarar-los patrimoni de la ciutat. Flequillitos és l’únic representant del barri de Pedralbes a la llista publicada per l’Ajuntament. Els altres quatre establiments del districte que hi figuren són la Merceria (c. Vallespir, 164), la Bodega Celso (c. Vallespir, 136) i les farmàcies Oller (pl. Concòrdia 3) i Vallet (trav. Corts 332), tots ubicats al barri de les Corts.