Turisme de Barcelona calcula que els turistes han gastat més de 3,5 milions d’euros a la ciutat, aprofitant que els botiguers tenen permís per obrir. Els comerciants també tenen previst obrir el diumenge del cap de setmana amb més activitat de creuers de l’any, que serà el dels dies 12, 13 i 14 de setembre. Llavors, coincidint amb l’arribada de l’Oasis of the Seas, el creuer més gran del món, arribaran a Barcelona 57.700 passatgers.
Ara el Port de Barcelona està en plena temporada alta de creuers i, aquest cap de setmana, ha tornat a batre rècord d’afluència de passatgers. Cinc dels set creuers que han atracat aquest diumenge, el Noordam, el Norwegian Spirit, el Norwegian Epic, el Liberty of the Seas i el Grand Holiday, inicien o finalitzen el recorregut a la ciutat, mentre que el Louis Aura i el Aidablu realitzen una escala al port barceloní per continuar després el viatge. El director del creuer Louis Aura, Frederic Jensen, assegura que “sempre és un plaer venir a Barcelona”, però alhora remarca que la ciutat té en la seguretat una assignatura pendent: “Ni una sola vegada hem marxat sense que a algun creuerista li hagin robat la targeta de crèdit o la cartera”, assegura.
Tot això afecta especialment l’aeroport de Barcelona, que ha posat en marxa, fins al 27 d’octubre, l’operatiu especial de facturació per als creueristes que agafen un vol després d’arribar en vaixell a la capital catalana o viceversa. S’habilitaran punts de facturació especials per als passatgers que, provinents de creuers, arribin al vestíbul d’intercanvi modal de la T1.
Accessos amb molt de trànsit
Al migdia els accessos al port han estat atapeïts de taxis i vehicles que transportaven creuristes carregats amb bosses i maletes. El formigueig de milers de turistes ha congestionat el trànsit a la zona portuària on hi ha ancorats els set creuers. Alguns baixaven dels vaixells per aprofitar i visitar Barcelona, m’entre que els altres volien arribar a les embarcacions per instal·lar-se a les cabines.
A banda d’arribar i marxar, la majoria de creueristes han aprofitat per visitar la ciutat, ni que sigui per unes hores. Un dels llocs més concorreguts és la Sagrada Família, on els creuristes es troben amb visitants d’aquí i sobretot amb els altres turistes que arriben a la ciutat per qualsevol altre mitjà. Entre els milers de persones que hi havia aquest matí al voltant del temple no hem trobat, precisament, cap creuerista.
Al vespre els creuristes han començat a abandonar la ciutat i han desfilat o bé cap a l’aeroport, si el seu creuer finalitzava la ruta a Barcelona, o bé cap als vaixells per sopar i emprendre el viatge cap a un altre port. El Louis Aura, amb capacitat per a 500 persones, ha estat ancorat al moll de creuers tota la tarda i no serà fins a la nit que salparà cap a Marsella.
Barcelona, primer port de creuers d’Europa
El Port de Barcelona va rebre al voltant de 2,6 milions de creueristes el 2013, un 8% més que l’any anterior, de manera que s’aproxima al rècord històric aconseguit el 2011 i es consolida com el primer port de creuers d’Europa i de la Mediterrània, mentre que ocupa el quart lloc en el rànquing mundial, només precedit pels tres grans ports americans de Florida.
Les previsions per a aquest 2014 són que el nombre d’escales sigui una mica inferior al de 2013, i se situïn entre les 780 i les 80, si bé la mitjana de capacitat de les embarcacions és superior a la de l’any passat i a la d’anys anteriors.
El president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, ha reconegut un cop més que “estem en uns nivells molt alts, privilegiats” d’atracció de turisme de creuers a la ciutat. Per això, diu, ara el que s’ha de fer des de la institució que ell encapçala és “fidelitzar els grans operadors al Port de Barcelona”.