Segons l’Indicador d’igualtat de gènere de Catalunya 2017, la paritat en el mercat laboral i les condicions de vida entre dones i homes s’ha frenat en els últims dos anys. La bretxa ha empitjorat en termes d’apoderament (accés de la dona a llocs decisius) en sectors com les empreses, les universitats i les institucions. Les dones continuen tenint un nivell d’estudis superior als homes (el 57 % de les titulacions universitàries) però això no es tradueix a ocupar direccions i gerències. “L’anomenat sostre de vidre sembla que s’està convertint en un sostre de ciment”, afirma Carme Poveda, consellera de l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE). El talent femení, però, s’està incrementant a la segona fila de la piràmide: el 57 % de tècnics a les empreses catalanes són dones.
Basat en la metodologia del Gender equality index de la Comissió Europea, l’Indicador d’igualtat de gènere de Catalunya 2017 analitza cinc factors de paritat: la formació, el mercat de treball, les condicions de vida, l’apoderament i, com a novetat, el sector de les TIC i l’R+D (recerca i desenvolupament). Dins de cada camp hi ha una sèrie de subindicadors que s’analitzen i es comparen amb les dades del 2015 i del 2005. L’indicador està elaborat per l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) i la Cambra de Comerç.
Només el camp de la formació i l’ocupació qualificada té una bretxa positiva respecte dels homes. El temps dedicat a la llar, la participació en juntes d’institucions o la presència d’alcaldesses en l’àmbit polític són els indicadors amb més desigualtat per a les dones.
Una piràmide amb bases femenines
Actualment, tres de cada 10 directors o gerents d’empreses a Catalunya són dones. Això suposa haver retrocedit nou punts respecte de fa dos anys i 11 punts si ho comparem amb el 2005. A més, les diferències salarials en els llocs de decisió són del 20 %. Un home cobra 33,1 €/h i una dona amb el mateix càrrec directiu, 26,4 €/h.
Però… si les dones tenen més formació, on s’estan acumulant? A la segona o tercera línia, segons l’empresa, ja que el 57 % dels perfils tècnics i professionals científics són dones. “Això fa que el talent femení que tenim a la base, amb formació universitària, no es perdi, però són tècniques que estan fent funcionar les companyies sense arribar a la punta de la piràmide“, afirma Carme Poveda, consellera de l’ODEE.
La dona, fora de la revolució tecnològica
Dels cinc blocs analitzats, el sector de les TIC i l’R+D és el que acumula una escletxa més àmplia, tant comparat amb el 2015 com amb el 2005. La bretxa actual és del -46 %, el doble que les desigualtats en el mercat laboral. “Les dones s’estan quedant al marge de la revolució tecnològica”, ha assegurat Poveda. El 28 % de l’ocupació en el sector de les TIC és femenina, una dada invariable des de fa 12 anys.
En R+D, hi ha partitat en el sector públic (el 49 % són dones), però en el privat, l’ocupació femenina és del 34 %. “Les investigadores acaben optant pel sector públic perquè tenen garantides unes condicions de conciliació millors”, ha afirmat Poveda.
Estancats en el temps dedicat a la família i la llar
La paritat en les condicions de vida s’ha estancat pel que fa al temps que homes i dones dediquen a la família i a la llar. La bretxa és de -92 % i es manté en aquest valor des del 2015. Diàriament, les dones hi dediquen gairebé quatre hores (234 minuts), mentre que els homes, dues hores (122 minuts).