Segons l’Indicador d’igualtat de gènere de Catalunya 2017, la paritat en el mercat laboral i les condicions de vida entre dones i homes s’ha frenat en els últims dos anys. La bretxa ha empitjorat en termes d’apoderament (accés de la dona a llocs decisius) en sectors com les empreses, les universitats i les institucions. Les dones continuen tenint un nivell d’estudis superior als homes (el 57 % de les titulacions universitàries) però això no es tradueix a ocupar direccions i gerències. “L’anomenat sostre de vidre sembla que s’està convertint en un sostre de ciment”, afirma Carme Poveda, consellera de l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE). El talent femení, però, s’està incrementant a la segona fila de la piràmide: el 57 % de tècnics a les empreses catalanes són dones.

Basat en la metodologia del Gender equality index de la Comissió Europea, l’Indicador d’igualtat de gènere de Catalunya 2017 analitza cinc factors de paritat: la formació, el mercat de treball, les condicions de vida, l’apoderament i, com a novetat, el sector de les TIC i l’R+D (recerca i desenvolupament). Dins de cada camp hi ha una sèrie de subindicadors que s’analitzen i es comparen amb les dades del 2015 i del 2005. L’indicador està elaborat per l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) i la Cambra de Comerç.

Només el camp de la formació i l’ocupació qualificada té una bretxa positiva respecte dels homes. El temps dedicat a la llar, la participació en juntes d’institucions o la presència d’alcaldesses en l’àmbit polític són els indicadors amb més desigualtat per a les dones.

Una piràmide amb bases femenines

Actualment, tres de cada 10 directors o gerents d’empreses a Catalunya són dones. Això suposa haver retrocedit nou punts respecte de fa dos anys i 11 punts si ho comparem amb el 2005. A més, les diferències salarials en els llocs de decisió són del 20 %. Un home cobra 33,1 €/h i una dona amb el mateix càrrec directiu, 26,4 €/h.

Però… si les dones tenen més formació, on s’estan acumulant? A la segona o tercera línia, segons l’empresa, ja que el 57 % dels perfils tècnics i professionals científics són dones. “Això fa que el talent femení que tenim a la base, amb formació universitària, no es perdi, però són tècniques que estan fent funcionar les companyies sense arribar a la punta de la piràmide“, afirma Carme Poveda, consellera de l’ODEE.

Indicador d'Igualtat de Gènere 2017

La dona, fora de la revolució tecnològica

Dels cinc blocs analitzats, el sector de les TIC i l’R+D és el que acumula una escletxa més àmplia, tant comparat amb el 2015 com amb el 2005. La bretxa actual és del -46 %, el doble que les desigualtats en el mercat laboral. “Les dones s’estan quedant al marge de la revolució tecnològica”, ha assegurat  Poveda. El 28 % de l’ocupació en el sector de les TIC és femenina, una dada invariable des de fa 12 anys.

En R+D, hi ha partitat en el sector públic (el 49 % són dones), però en el privat, l’ocupació femenina és del 34 %. “Les investigadores acaben optant pel sector públic perquè tenen garantides unes condicions de conciliació millors”, ha afirmat Poveda.

Estancats en el temps dedicat a la família i la llar

La paritat en les condicions de vida s’ha estancat pel que fa al temps que homes i dones dediquen a la família i a la llar. La bretxa és de -92 % i es manté en aquest valor des del 2015. Diàriament, les dones hi dediquen gairebé quatre hores (234 minuts), mentre que els homes, dues hores (122 minuts).