La constitució del consorci de la Barcelona Mobile World Capital permetrà que tant les multinacionals com les empreses emergents que participen al congrés rebin bonificacions fiscals. Es rebaixaran impostos com el de societats i activitats econòmiques, l'IRPF o el de transmissions patrimonials. Per oferir aquestes desgravacions ha calgut declarar el congrés com un esdeveniment d'excepcional interès públic. PIMEC considera que la mesura pot beneficiar de forma indirecta la petita i mitjana empresa, ja que en aquesta fira s'hi genera negoci. Però també es mostren crítics. JOAN MARIA GIMENO, president de la comissió Econòmico-fiscal de PIMEC "El problema de la nostra legislació és que normalment es legisla per a les grans empreses i a les petites se'ls demana quasi les mateixes obligacions. Durant la resta de l'any sí que s'ha de millorar la fiscalitat de les PIMES i els autònoms." En la mateixa línia, la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya considera que qualsevol mesura que fomenti l'activitat econòmica té un impacte positiu, però denuncia que l'Administració exerceix més pressió fiscal sobre els treballadors per compte propi. SALVADOR DUARTE, president de la CTAC "Les grans empreses que realment són les que guanyen diners amb aquest tipus d'esdeveniments i que a més compten amb grans beneficis fiscals, a l'hora de la veritat tenen una pressió impositiva que està molt per sota de la que per exemple té el col 3lectiu d'autònoms en aquests moments." A banda dels incentius fiscals, els governs també hauran de gratar-se la butxaca en inversió. Barcelona té garantida la seu del Mobile fins a 2018, una capitalitat del mòbil que compta amb un compromís econòmic. El govern central, la Generalitat i l'Ajuntament han d'aportar 30 milions d'euros cadascú durant els cinc anys en què Barcelona acollirà el congrés.

Ho ha explicat el ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, i també en va parlar la tinenta d’alcalde d’Economia de l’Ajuntament, Sònia Recasens, el dia de la presentació de l’esdeveniment. Aquest divendres està previst que el Consell de Ministres aprovi la constitució d’un consorci que és necessari per aplicar la rebaixa fiscal que es va oferir amb l’objectiu d’atreure a Barcelona les empreses que participen en el Mobile World Congress. Es tracta d’un compromís que el govern central va adquirir juntament amb la Generalitat i l’Ajuntament. A més, les tres administracions aportaran al voltant de 30 milions d’euros cadascuna per al projecte del Mobile World Congress entre 2012 i 2018.

La rebaixa fiscal s’aplicarà tant a les persones físiques com a les empreses, independentment de la mida i volum de facturació que tinguin. Aquesta rebaixa és possible perquè els pressupostos generals de l’Estat han declarat el congrés de telefonia com un “esdeveniment excepcional d’interès públic“, una etiqueta que també es va posar al Fòrum de les Cultures o a la Barcelona World Race, per exemple. Les desgravacions del MWC estan destinades a praticulars, empreses i institucions que organitzen esdeveniments al voltant del congrés i tenen a veure amb l’impost de societats, així com en l’IRPF, l’impost de transmissions patrimonials i l’impost sobre activitats econòmiques. De moment, el departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat no ha donat més detalls sobre les bases legals que permeten aplicar aquesta rebaia.

Previsiblement, igual que es va fer en l’edició de l’any passat les bonificacions se situaran en una forquilla d’entre el 15 i el 25%, una rebaixa força generosa que limita els ingressos que recapta l’Administració per la via dels impostos. BTV s’ha posat en contacte amb el president de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya, Salvador Duarte, que considera que qualsevol mesura que fomenti l’activitat econòmica és positiva, però també es mostra crític amb l’acció de l’Administració, a qui demana més incentius i facilitats per als ciutadans que treballen per compte propi. De fet, Barcelona és la ciutat espanyola que ha perdut més treballadors autònoms durant el 2012. En la mateixa línia, Duarte ha denunciat que “vivim en una època de grans desigualtats” en la qual els treballadors autònoms paguen una mitjana del 25% d’impostos sobre el que guanyen, mentre que les grans empreses i multinacionals tributen menys de la meitat, una mitjana del 10%.

El president de la comissió Econòmica i Fiscal de PIMEC, Joan Maria Gimeno, ha valorat els incentius com una mesura positiva per estimular l’economia catalana i perquè afirma que les sinergies entre la petita i mitjana empresa i les multinacionals tecnològiques permetran obrir vies de negoci i beneficiar el teixit comercial de la ciutat. Però en la mateixa línia que la CTAC, la patronal de la petita i mitjana empresa es mostra crítica amb les polítiques actuals, i consideren que es legisla per beneficiar a les grans empreses i que és necessari millorar la fiscalitat de Pimes i Autònoms.