Un altre dels punts sol·licitava “presentar amb la màxima urgència el desplegament de les mesures socials del Pla d’asssentaments irregulars amb el conjunt de projectes, calendari i pressupost associat”.

Un grup de persones del col·lectiu que subsisteix en assentaments han assistit a la comissió per mostrar el seu suport a la proposició d’ICV-EUiA. El president del grup, Ricard Gomà, ha agraït la seva presència i ha demanat “el compromís de tots els grups municipals a no promoure més desallotjaments” i a “activar palanques per prevenir-los”. A més, Gomà ha assegurat que la millor manera de reinserir socialment les persones immigrants que viuen en aquests assentaments és “poder accedir a papers”. Per això ha demanat al govern que faci tot el possible perquè els veïns dels assentaments del Poblenou puguin aconseguir la documentació.

 

El grup municipal socialista s’hi ha abstingut perquè no ha estat possible arribar a un acord amb ICV-EUiA per afegir-hi una última esmena. Imma Moraleda ha defensat la posició del grup socialista, que vol que davant d’un cas d’emergència imminent als assentaments la policia pugui ajudar les persones que hi viuen a sortir-ne per motius de seguretat. ICV-EUiA, en canvi, no accepta en cap cas que la policia tingui la potestat de poder intervenir-hi.

També s’hi ha abstingut el Grup Municipal d’Unitat per Barcelona. El portaveu, Joan Laporta, ha valorat els esforços de l’equip de govern per solucionar aquesta situació i ha afegit que tot i que és d’hora per demanar responsabilitats, ha instat el govern a seguir treballant per “recuperar la confiança de les persones i entitats” que treballen per millorar aquesta situació.

CiU i PP tomben la proposició

Els vots en contra han estat els dels grups del Partit Popular i de CiU. La regidora popular Belén Pajares ha dit que l’Ajuntament ha d’actuar amb puny ferm davant d’aquests assentaments irregulars, però alhora oferir ajuda urgent a les persones que hi viuen. Pajares també ha acusat el grup d’ICV-EUiA de fer demagògia partidista amb les persones més vulnerables.

Per part de CiU, Miquel Esteve ha recordat que el govern de Xavier Trias posarà en marxa aquesta mateixa setmana i per primera vegada un pla integral per atendre les persones que viuen als assentaments. Un pla, ha assegurat, que neix com una acció de govern ferma per donar resposta a aquesta problemàtica d’una vegada per totes.

La segona fase d’aquest pla es va aprovar divendres passat amb l’objectiu d’atendre les necessitats bàsiques de les persones i encaminar-les cap a la inserció sociolaboral. Actualment es calcula que viuen en diversos assentaments de la ciutat unes 400 persones, sobretot al districte de Sant Martí.