Trias va aprofitar dilluns la seva conferència anual organitzada pel Col·legi de Periodistes per tornar proposar a l’oposició un acord que vagi fins i tot més enllà de l’aprovació del pressupost municipal de 2013, ara mateix prorrogat de l’any passat per manca d’acord. Només el grup que encapçala Jordi Portabella va recollir el guant llançat per l’alcalde. La resta de partits recelen del pacte que els va oferir l’alcalde. Però el suport o l’abstenció d’Unitat per Barcelona no és suficient per tirar endavant els 200 milions d’euros d’inversions que no es poden posar en marxa amb el pressupost prorrogat.

Aquest diumenge, en una entrevista al diari ‘El Punt Avui’, Xavier Trias s’ha mostrat disposat a continuar intentant-ho “amb molta paciència”. L’alcalde diu que “les presses són males conselleres” i que, per buscar l’entesa necessària amb els grups de l’oposició, “ara el moment és complicat per la qüestió del pressupost i perquè el país està en un període d’excitació”. Per això, Trias es mostra disposat a esperar moments millors i anar cercant, mentrestant, acords puntuals que permetin desenvolupar la reforma del Paral·lel o del passeig de Gràcia, per exemple.

El que nega l’alcalde és que el govern de la ciutat estigui aturat, com denuncien els grups de l’oposició. “Nosaltres anem fent” i “el resultat final és el que veurem d’aquí a dos anys i mig”, adverteix Trias, que d’aquesta manera també vol guanyar temps per arribar a acords al llarg del mandat quan el context polític general canviï.

El deute del transport públic

Trias no ha confirmat ni desmentit que el metro pugui seguir funcionant sense tancar durant les nits del cap de setmana. L’alcalde s’ha limitat a subratllar que l’Ajuntament ha incrementat un 6% l’aportació a TMB i que, en la situació econòmica actual, continuar apujant les tarifes del transport públic no és convenient. Trias ha criticat l’elevat endeutament de l’empresa municipal de transports. Tampoc no ha descartat tornar a proposar una pujada de les tarifes del Bicing, que enguany no ha estat possible per manca d’acord amb l’oposició: “la gent ha de saber que si no toquem les tarifes, entre tots els ciutadans hem de pagar 15 milions d’euros al servei”, ha dit.

L’alcalde ha anunciat que en pocs mesos inaugurarà el DHUB, els Encants i el Born, que serà un gran equipament i “amb un enorme simbolisme”. Trias ha destacat que Barcelona és la capital de la catalanitat, que està disposada a ser capital d’estat, però ha advertit que, de cara a la consulta d’autodeterminació de Catalunya, l’Ajuntament s’ha de limitar a estar a disposició de la Generalitat, no a complir les funcions que corresponen al govern català.