La crisi de la covid-19 ha fet augmentar les desigualtats i les dones n’estan patint especialment les conseqüències, però també són aquestes les qui, majoritàriament, s’han situat a primera línia i han esdevingut essencials. Algunes d’elles també han sentit la necessitat de sobreposar-se i ajudar a superar la crisi sanitària i econòmica. És el cas de la dissenyadora Míriam Ponsa i de la seva amiga Alba Rojas, coordinadora de l’equip tècnic de l’Ateneu Cooperatiu Catalunya Central, tal com han explicat al programa ‘reset’, de betevé.
Des de l’inici de la pandèmia, Ponsa va iniciar una línia de fabricació de mascaretes de roba i de bates per als equips de protecció individual. Mentre que l’ateneu de Rojas ha aprofitat els romanents de producte fresc per ajudar famílies del seu barri que ho necessitaven.
La clandestinitat
La dissenyadora ha subratllat que “és curiós que aquesta feina d’ajuda als qui més ho necessiten hagi de ser clandestina” i s’ha preguntat “què vol dir això?”. Alba Rojas, per la seva banda, ha explicat que havien d’actuar “en la clandestinitat” perquè “no podíem sortir de casa i les famílies que venien a buscar aliments o roba havien de sortir d’amagat“.
Havíem d’actuar en la clandestinitat perquè no podíem sortir de casa i les famílies que venien a buscar aliments o roba ho feien d’amagat, quan estàvem cobrint productes de primera necessitat
La responsable de l’ateneu també ha relatat que van haver d'”adequar un espai perquè no ens topés ningú i ens pogués cridar a l’alto“. Una situació complexa, sobretot quan, diu Rojas, “el que estàvem fent era cobrir uns productes de primera necessitat“.
Un mirall davant de la societat
Per Míriam Ponsa, aquesta crisi “ha posat un mirall davant de la societat” i ho ha fet “en forma de zoom“, de manera que ha fet “aflorar” les desigualtats més grans. Unes “injustícies” però, que la dissenyadora ha volgut recordar que “ja hi eren” abans de la pandèmia.
Aquesta crisi ha posat un mirall en forma de zoom davant de la societat i ha fet aflorar desigualtats i injustícies que ja hi eren
La pandèmia, diu, “també ha posat un mirall davant de la classe política“, amb qui Ponsa s’ha mostrat especialment crítica. “M’agradaria pensar que som del mateix planeta i de la mateixa tribu“, ha afirmat, “però sembla que no sigui així, és bastant increïble”.
El cooperativisme, un model més resilient
Alba Rojas també ha subratllat que “el cooperativisme s’ha destacat quan hi ha hagut crisis” perquè és el model empresarial “més resilient“. Per la responsable de l’Ateneu Cooperatiu Catalunya Central això és per la “consciència social d’impacte en el nostre entorn” i també perquè “som les mateixes propietàries les que ens hem d’arromangar per mantenir els nostres llocs de treball“.