Tres anys renda garantida ciutadania.

(ACN/redacció) La Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) ha presentat un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el reglament de la llei de la renda garantida. Afirmen que “normalitza la mala praxi” a l’hora de concedir les ajudes de manera que es deneguen “la gran majoria de les sol·licituds”.

L’entitat ha fet públic aquest divendres el recurs, tot just quan fa tres anys que la Llei 14/2017 va entrar en vigor.  El procediment, però, es va presentar TSJC 10 de juliol passat.

El portaveu de la comissió, Diosdado Toledano, ha criticat el sistema actual i afirma que el seu interès és que aquest dret “s’apliqui de manera raonable, justa i efectiva, i això no s’està fent”. A més, també ha reclamat als grups parlamentaris que pressionin perquè es posi en marca una auditoria externa al Departament de Treball. 

Reduir el temps de resolució de les sol·licituds

L’entitat promotora ha fet requeriments per demanar les instruccions donades al personal que fa la valoració i resolució de les sol·licituds, així com el nombre de persones sense llar que han demanat l’ajuda. Però afirmen que des del sistema “no volen donar les dades”.

També han registrat esmenes per reduir el temps de resolució de les sol·licituds de quatre mesos a un mes, i per facilitar el cobrament de la prestació per part de la població migrant. Finalment, Toledano ha anunciat que reclamaran l’actualització de l’indicador de renda de suficiència. “Si s’actualitza amb l’IPC, cosa que no es fa des del 2010, la prestació pujaria dels 664 als 773 euros, cosa que vol dir que per una família podria passar dels 1.200 als 1.400 euros”, ha detallat.

Una lluita que ve de lluny

Aquesta no es la primera queixa sobre l’RGC. Fa tot just un any, la Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) i el Col·legi del Treball Social de Catalunya (TSCAT) criticaven que la renda garantida de ciutadania (RGC) es queda curta i que no arriba a tothom qui ho necessita perquè, asseguren, els requisits d’accés n’exclouen moltes persones i es deneguen massa sol·licituds.

Comparteix a: