Molts comerços llueixen als aparadors les seves ofertes especials pensades per al “divendres negre”. A les grans superfícies aquest any s’hi han sumat molts petits botiguers i també empreses d’altres sectors que tradicionalment no formen part d’iniciatives comercials d’aquestes característiques.

Entre els 2.000 negocis que participen avui en el Black Friday, hi ha també empreses elèctriques, asseguradores, mútues mèdiques o botigues d’alimentació. La Marta Sellarés, responsable d’El peix de Sant Andreu, explica que ofereix descomptes del 20 i 30 % en marisc “perquè s’apropa el Nadal i la gent ho necessita”.

La majoria d’establiments ofereixen descomptes i promocions sobre el producte. Altres, com la històrica Sala Parés, opten per assumir el cost de l’IVA. Com explica el seu director, Joan Anton Maragall, fa anys que des de diferents àmbits de la cultura es reivindica que el sector estigui subjecte a un IVA reduït i volen que la mesura d’aquest divendres “sigui un recordatori”.

Oficialment el Black Friday se celebra avui però molts establiments tenen descomptes des de fa uns dies i la majoria els allargaran fins a la propera setmana. La iniciativa va néixer als Estats Units, amb un divendres de descomptes que se celebra després del Dia d’Acció de Gràcies i que marca l’inici a la campanya de Nadal.