Cuidant fins a l'últim detall per aconseguir una cuina d'excel·lència. Així ha respost l'equip del restaurant Disfrutar a la primera estrella Michelin que rep el local. Fa menys d'un any que van obrir, però el guardó no els ha agafat per sorpresa. Eren a totes les travesses. EDUARD XATRUCH, copropietari del restaurant Disfrutar "Ho hem celebrat amb molta alegria però continguda perquè ho vam saber ahir a la nit, vam fer una copeta de cava amb tots els treballadors, amb tot l'equip, i a dormir perquè avui a les 9 h ens hi hem tornat a posar aquí al treball." L'origen del projecte es remunta a la cuina d'El Bulli, on Eduard Xatruch, Mateu Casañas i Oriol Castro van treballar braç a braç durant més de 16 anys. El llegat d'aquella època es tradueix ara en la recerca de la màxima qualitat i també en un cert estil culinari. EDUARD XATRUCH, copropietari del restaurant Disfrutar "La creativitat sempre va vinculada a que el plat ha de ser molt bo i, a banda, doncs intentar aportar coses noves, que la gent se sorprengui, que trobi que aquí, al Disfrutar, hi ha una proposta gastronòmica diferent." L'altre restaurant de la ciutat que es va endur per primera vegada el premi gastronòmic de la guia francesa és el mexicà Hoja Santa, regentat per Albert Adrià i Paco Méndez. Aquests són els que s'estrenen però, Michelin, va repartir un total de 26 estrelles en 22 restaurants de Barcelona. Tota una capital gastronòmica.

Triar els pèsols, escaldar-los i posar-los ràpidament en aigua amb gel. O bé donar forma al formatge en pols amb dues culleretes de postres. I, en un altre angle de la cuina, tallar amb cura els alvocats. Aquestes eren algunes de les escenes que es produïen aquest matí al restaurant Disfrutar, on l’equip de cuina, format per una vintena de persones, treballava amb un posat seriós per aconseguir aquesta gastronomia d’excel·lència per la qual han estat premiats. Els fogons s’han encès de bon matí i a dos quarts d’una del migdia ja anaven a tot gas.

Van obrir fa menys d’un any, el 8 de desembre de 2014, però el guardó no els ha sorprès perquè, de fet, eren a totes les travesses. “Ho hem celebrat amb molta alegria però continguda perquè ho vam saber ahir a la nit, vam fer una copeta de cava amb tots els treballadors”, explica un dels copropietaris, Eduard Xatruch. Els propietaris són tres ex-Bulli, Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, que van treballar de ben a prop durant 16 anys. L’empremta d’aquella etapa es pot veure ara en un estil culinari que busca la “creativitat” i també “aportar coses noves, que la gent se sorprengui per una proposta gastronòmica diferent”, afirma Xatruch.

També es va endur una nova estrella Michelin el restaurant Hoja Santa, regentat per Albert Adrià i Paco Méndez. Des del seu local de l’avinguda de Mistral ofereixen gastronomia mexicana però alerten que “no és un mexicà normal” perquè no ofereixen “nachos o burritos” sinó elaboracions pròpies d’estats com Puebla, Chiapas o la península del Yucatán, explica Méndez. Van obrir fa tot just un any i veuen el reconeixement de la guia francesa com una oportunitat per evolucionar.