Es calcula que la despesa serà d’entorn de 680 euros per llar, una de les xifres més altes d’Europa. Segons Fraile es detecta un “canvi de cicle”, com demostra el fet que, en el que va de 2015, els pagaments amb targeta de crèdit hagin augmentat més d’un 7 %.

En relació amb la campanya de Nadal presentada per l’Ajuntament -amb gairebé un miler d’activitats i que té la plaça de Catalunya com a espai central-, el secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya ha tornat a lamentar la pèrdua de la pista de gel, que aquest any s’ha traslladat a l’Hospitalet, ja que atreia, diu, gent de fora de la ciutat. En canvi, creu que les activitats infantils que es programaran enguany poden tenir l’efecte de treure clients dels seus barris i això, precisament, “és el que volem que no es faci”.

També considera que l’enllumenat nadalenc, que aquest any es manté en 100 km de carrers il·luminats, és insuficient i ha assenyalat que els comerciants esperaven que s’augmentés entre un 10 i un 15 %.  Segons ell, Barcelona juga en la “lliga europea” i “no podem estar amb aquestes historietes que la llum contamina”.

Fraile també s’ha mostrat decebut perquè el consistori “encara no s’ha reunit amb tots nosaltres” i això “no havia passat mai”. Afegeix que “el sector comercial ha de tenir un pla de treball de cooperació i complicitat” i que, en el fons, el discurs de Barcelona en Comú no és lluny del seu però que cal “implementar-lo”. “Estima’ns”, confessa Fraile que va demanar a l’alcaldessa durant l’acte d’encesa dels llums de Nadal, i a qui també va recordar amb un cert to de crítica que “gràcies al ‘top manta’ ens has unit a tots”.

Miquel Àngel Fraile ha destacat que 320.000 persones treballen en el sector del comerç i que, per tant, és la “primera indústria local” i és “generador de riquesa”. Ha afegit que donen “més ocupació que les grans companyies” i per això “volem que la primera opció per anar a comprar sigui el comerç de proximitat”.