La Festa del Vi Novell permet conèixer les propietats que tindrà el vi envellit en barril i que sortirà al mercat d’aquí a un parell d’anys. El vi jove, per tant, no ha tingut cap procés d’envelliment en bota i arriba directament de la vinya a la botella en tan sols un mes i escaig. Fins i tot alguns productors no han tingut temps de filtrar el vi i es pot arribar a presentar tèrbol. Segons els mateixos viticultors a causa dels mesos d’estiu tant calorosos el raïm ha madurat abans i això farà que el vi d’aquest any sigui força més dolç i amb un nivell d’acidesa molt baix.

Fins a 3.000 barcelonins no s’han volgut perdre aquesta oportunitat, per tan sols cinc euros es pot comprar una copa i poder començar a degustar el vi novell. Per poder omplir la panxa fins a una vintena de restauradors surten al carrer i s’apunten a la festa, d’aquesta manera es deixen veure pel públic del barri i pels turistes. Hi ha propostes gastronòmiques per a tots els gustos, des d’unes senzilles broquetes de botifarra, fins a unes més elaborades faves amb cabra de mar típiques d’Astúries.

La passió per tastar el primer vi de l’any ens arriba des de França, allà la passió pel Beaujolais Noveau és gairebé una institució. Aquí els pobles productors ja es fan festes d’aquest i a Barcelona és una bona manera per començar a introduir-se en aquesta cultura del vi, que gairebé arriba directe de la vinya a la botella