Amb aquest gest s'ha donat el tret de sortida oficial al Gran Recapte 2016. Una edició en què es fa una petició molt clara. EDUARD ARRUGA, president del Banc dels Aliments de Barcelona "El que demanem a la ciutadania és que demostri una vegada més la seva solidaritat donant-nos aliments amb contingut proteic. No anem tant a buscar xifres numèriques sinó que anem a buscar aliments amb proteïnes, com són l'oli, la llet, les conserves i els aliments per a infants." JAUME COLLBONI tinent d'alcaldia d'Empresa, Cultura i Innovació "I, d'altra banda, això també ha de servir per conscienciar que a la nostra societat hi ha bosses de pobresa crònica que necessiten de la solidaritat del conjunt de la ciutadania." Amb aquesta finalitat s'han instal·lat a tot Barcelona 633 punts de recollida com el que hi ha al Mercat de Sants. Aquí amb uns voluntaris molt especials que conviden els compradors a fer aportacions. MANEL VÁZQUEZ coordinador del Mercat de Sants "Són l'Escola Pretallers de Sant Josep, del barri. És una entitat que normalment rep ajudes de la societat i ells també volen retornar aquesta ajuda a la societat com poden." I un dia com avui són molts els que decideixen col·laborar amb gestos com aquest. A Barcelona participen en el Gran Recapte un total de 7.000 voluntaris. A tot Catalunya la xifra arriba als 26.500.

El tret de sortida del Gran Recapte 2016 s’ha fet al Mercat de les Corts. Des d’aquest punt, el president del Banc dels Aliments de Barcelona, Eduard Arruga, ha tornat a insistir que en aquesta edició no volen parlar de xifres, sinó del tipus d’aliments que convé que doni la ciutadania: d’alt valor alimentari, diu, i  que no necessitin gaire despesa energètic per cuinar, com oli, llet o conserves. Amb aquest missatge ha arrencat una jornada per a la qual s’han mobilitzat 7.000 voluntaris  la ciutat (inicialment se’n demanaven uns 8.500) i 26.500 a tot Catalunya, l’objectiu era assolir els 27.000. Un nombre, però, que encara pot créixer perquè continua oberta la inscripció al web del Gran Recapte.

En aquesta cita anual hi col·laboren també 700 entitats benèfiques, que fan la distribució dels recursos a través dels seus voluntaris. Es calcula que, en aquests dos dies, 600.000 famílies fan aportacions de menjar. Les hores de més afluència són les de divendres a la tarda i dissabte al matí. En aquesta cita es recull el 20 % de menjar que els bancs d’aliments reparteixen durant tot l’any.