Amb gairebé 300 parades, repartides en tres eixos temàtics: artesania, joguines i regals, la varietat de regals a escollir a la Fira de Reis de Gran Via és, pràcticament, infinita. Els paradistes i artesans s’esforcen a portar-hi tot d’obsequis que costarien de trobar si aquest mercat nadalenc no existís. És difícil passejar-s’hi de punta a punta sense que una troballa inesperada ens cridi l’atenció, ja siguin uns clicks basats en les pel·lícules d’Indiana Jones, uns mitjons “made in” Barcelona o uns plats de fusta d’olivera fets a mà vinguts de la Franja.

Clicks de personatges de ‘La guerra de les galàxies’, de Tintín i d’Indiana Jones

Molts dels paradistes de la Fira de Reis de la Gran Via són firaires i no tenen botiga física. Per a ells, aquesta és la fira més important de totes. En alguns casos, segons han explicat a betevé, els suposa el 20 % dels ingressos anuals. “És una de les fires més importants perquè són molts dies i hi ha molta gent que sap que hi som i ens busca cada any”, ha explicat a betevé Josep Manel Llop, un artesà de la fusta especialitzat en estris de cuina. Els paradistes confien que aquest any les vendes siguin millors que el passat, encara marcat per les restriccions de la pandèmia: “La gent ja ha perdut la por a sortir al carrer”.

Una parada de llibres en miniatura

Una fira que es remunta al segle XIX

La Fira de Reis de la Gran Via té l’origen a finals del 1877, quan un grup de comerciants ambulants van decidir muntar unes casetes de venda amb els seus productes, aprofitant la festivitat de Sant Tomàs. Inicialment va tenir 18 parades, on es venien només joguines i caramels. Ara s’hi pot trobar de tot i és un punt de referència per a la compra dels regals de Nadal. De fet, està oberta fins a la matinada del 6 de gener.

Mandarina Socks, fets a Barcelona