Part de l'energia elèctrica que consumeixen en aquesta casa prové de la radiació solar que absorbeixen aquestes 10 plaques. Els serveix per tenir llum i fer funcionar aparells domèstics com ara la nevera, la rentadora i la televisió. De moment, la llei anunciada pel govern espanyol sobre l'autoconsum no els preocupa. Confien que no s'aprovarà. JOSEP OLIVA "Si aquesta normativa tira endavant, és com fer enrere la capacitat de tenir una vida autosuficient." L'impuls d'aquesta llei també ha posat en alerta les entitats i empreses que instal·len plaques solars, que ja mouen fitxa per intentar plantar-hi cara. Des de l'associació SEBA denuncien que la llarga aprovació d'aquest decret està aturant els seus projectes d'autoconsum. MARC ROMERA, SEBA "El sector fotovoltaic està molt fotut però hem d'aguantar i tirar d'aquesta gent convençuda, d'aquests particulars conscienciats que diuen em poso una placa, me'n poso dues... Desobediència i posem tots plaques i que passi el que passi." Des de 2009, la Fundació Terra comercialitza la Guerrilla Solar. És una placa domèstica que genera el 10% de l'electricitat que consumeix un habitatge en un any. Ara, a l'hora de vendre-la, alerten els usuaris que possiblement hauran de pagar un impost extra. MARTA PAHISSA, directora de la Fundació Terra "La majoria de la gent s'ho pensa o ja ho coneixen però la majoria ho acaben comprant perquè són gent que ja està convençuda que aquesta normtiva que s'està intentat implantant és absurda i no la pensen complir." Cansada de pagar valors desorbitats de llum, la Paula ha decidit decantar-se per l'autoconsum. Avui la visita l'associació Som Energia, que li instal·larà dues plaques solars al terrat de l'edifici. PAULA ESPARZA "Hem de fer l'estudi per veure si realment és rentable posar les plaques solars, però en principi, la idea seria tirar endavant." A Barcelona la nova llei també podria afectar les 45 instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques que hi ha en edificis municipals, com aquestes de la Fàbrica del Sol. MARCEL CODERCH, enginyer de telecomunicacions "Fins ara tenim un sistema de producció elèctrica centralitzada. Vol dir que hi ha unes empreses que tenen unes grans instal·lacions, unes grans centrals, i generen el 100% de l'energia que consumim. I després aquesta energia es fa arribar a cadascun dels consumidors. Hi ha un altre model alternatiu que va cap a la generació distribuïda. Això vol que cadascú, en la mesura que pugui, a casa seva, al seu terrat, es generi una part important del seu consum i, per tant, que no faci falta tota aquesta infraestructura de distribució que costa tant. És clar, això va en contra dels interessos del sector elèctric actual, que veuria disminuïda la seva demanda i per tant veuria disminuïts els ingressos. Aquesta distribució del sistema elèctric no els hi convé i aleshores han convençut al Govern que la manera de frenar-ho una mica és penalitzar aquestes instal·lacions, fonamentalment."

L’associació de Serveis Energètics Bàsics Autònoms (SEBA) és una de les entitats barcelonines que es dedica a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques. El gerent, Marc Romera, diu que “aquest decret no té sentit” i, a més, denuncia que el llarg procés fins arribar a aprovar-lo ja està aturant alguns dels seus projectes dedicats a l’autoconsum, un sector força perjudicat per la crisi, però sobretot per la nova reforma. Romera explica que, de moment, el sector resisteix gràcies a la gent que s’anima a instal·lar plaques. Per això, assegura que hi ha molta desobediència que acabarà en insubmissió.

Darrere d’aquest nou impost, els experts hi veuen un afany de les elèctriques de protegir la posició de control que tenen sobre el sector energètic. L’enginyer de telecomunicacions Marcel Coderch, especialitzat en gestió energètica i econòmica, diu que “aquesta distribució del sistema elèctric no els convé i aleshores han convençut el Govern que la manera de frenar-ho una mica és penalitzar les instal·lacions d’autoconsum“.

Peatge de suport

Si finalment s’aprova el reglament, s’haurà de pagar per l’electricitat que s’obtingui directament del sol a través del peatge de suport. Des de l’associació SEBA han remarcat que aquest cànon incrementarà el període de recuperació de la inversió en plaques. Per exemple, diuen que en el sector industrial aquest temps que es triga a recuperar la inversió feta en la instal·lació s’allargarà un 25%, és a dir, dels sis o set anys actuals als vuit o nou. En canvi, en l’àmbit domèstic, l’increment és més significatiu: SEBA preveu que el període d’amortització es doblarà i, per tant, la despesa inicial no es recuperarà fins passats 12 o 13 anys, en lloc dels quatre o cinc actuals.

Segons els avantprojectes del Govern central per reformar el mercat elèctric, el nou cànon sobre l’autoproducció d’electricitat afectaria tant les indústries com els consumidors particulars que produeixin energia, tant si estan connectats a la xarxa per vendre-la i assegurar-se’n el subministrament com si no. La idea és que, encara que la instal·lació sigui totalment autònoma, han de contribuir al manteniment de la xarxa elèctrica per si mai s’hi han de connectar. D’aquesta manera, l’ús del sol per produir electricitat (no per escalfar) deixaria de ser lliure.