A poc a poc, any rere any, la tradició de fer els canelons de Sant Esteve amb les restes del dinar de Nadal va perdent adeptes que, per evitar la feinada que comporta, opten per comprar-los preparats. Ho constaten els establiments de menjar per emportar, que en venen a milers. Fins i tot han nascut botigues especialitzades en canelons que han diversificat l’oferta. El preferit dels clients continua sent el de carn, però creix la demanda d’altres gustos com els de ceps, els de rap o els d’espinacs.

A la botiga Cannelonia, del carrer de Provença, aquest Sant Esteve han venut uns 1.500 canelons, cinc vegades més que un diumenge qualsevol, el dia que sol ser més profitós. I, de fet, en els tres anys de vida de la botiga les vendes de canelons en època nadalenca no han parat de créixer. Aproximadament la meitat dels que s’encarreguen són els tradicionals de carn, tot i que cada vegada són més els que es decanten per altres opcions, com els de rostit amb bolets, els de rap o els de verdures.

Segons la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers, els catalans menjaran quatre milions de canelons artesans preparats aquest Nadal. Calculen que els establiments del gremi en vendran 2.000 unitats de mitjana.