Tunísia. Exotisme a preus assequibles a només dues hores de Barcelona en avió. A les agències els preocupa trobar alternatives tan competitives a les cancel·lacions de viatges cap a aquesta destinació. Unes cancel·lacions que, de fet, ja s'estan produint. En aquest establiment del Poblenou han rebut avui diverses trucades per anul·lar paquets d'aquest estiu amb parada a Tunis. I l'experiència els diu que no serà fàcil revertir la situació. RODOLFO JUVÉ, Gavarum viatges "Jo diria que, des del punt de vista professional i amb la nostra experiència, jo crec que Tunísia tardarà més d'un any en recuperar-se." Les agències de viatges temen que, de retruc, es vegin afectades altres destinacions properes a Tuníssia com el Marroc o Jordània. De fet, és el que va passar després de la revolució egípcia l'any 2011. L'Associació Catalana d'Agències de Viatges creu que les cancel·lacions de les rutes a Tunísia seran, pràcticament, del 100%. No se'n veuran afectats, però, els creuers, com els que surten de Barcelona demà mateix, que ja han substituït el port de Tunis, pel de la Valletta, a Malta. MARTÍ SARRATE, president d'ACAVe "Jo crec que als creuers no hi haurà cap cancel·lació. Primera perquè han reaccionat molt ràpid i ja no van a Tunis i, per tant, no anul·larà ningú. Per què? Perquè els creuers estan anant a ciutats del Mediterrani com poden ser Gènova, Marsella, Civitaceccia..." Ports que en sortiran beneficiats en perjudici de Tunísia. Cop dur per una economia en què el pes del turisme és cabdal. Els ingressos pels 6 milions de visitants anuals que reben suposen el 7% del PIB del país.

Segons l’Associació Catalana d’Agències de Viatges Especialitzades, un miler de persones tenien previst desplaçar-se a Tunísia des de Barcelona per setmana santa. Les primeres cancel·lacions de viatges van començar aquest mateix dimecres, després de l’atemptat reivindicat per Estat Islàmic al Museu del Bardo de Tunis, en què van morir 22 de persones, entre les quals un matrimoni de jubilats barcelonins. El president de l’ACAVe, Martí Sarrate, preveu que el nombre de cancel·lacions serà molt alt i que els viatgers optaran per altres destinacions.

Pel que fa als creuers, les agències de viatges apunten que algunes companyies es plantegen canviar l’escala que feien a Tunísia per Malta. Fonts de la naviliera MSC afirmen que el buc Splendida, que tornarà a iniciar la ruta pel Mediterrani aquest divendres al vespre, suspendrà l’aturada a Tunis. Afegeixen que, de moment, l’empresa no estudia més canvis en l’itinerari perquè ara centren els esforços a atendre els passatgers afectats.

Sarrate ha detallat la importància que té el turisme al país nord-africà. Aquest sector representa el 7% del PIB, ja que hi arriben uns set milions de visitants anualment. El president de l’ACAVe recorda que la recuperació de Tunísia com a destinació turística és recent, de 2014, després de la Primavera Àrab.