Aquestes vinyes floriran en qüestió de setmanes. És un moment delicat i cal controlar molt les plantes perquè pugui sortir-ne el fruit. ALBERT DELIL, pagès de Can Calopa: "Doncs ara el que hem de fer és una època de treure molta fulla, de treure vegetació per evitar les malures, controlar molt la vinya tenir-la molt neta, molt orientada, molt sana." L'Albert ho explica a tots els visitants que avui s'han apropat fins aquest paratge per conèixer el projecte. A Can Calopa no només es conrea el raïm, sinó que també s'hi fa el vi. Per això la jornada de portes obertes ensenya també l'interior de la masia i el procés d'elaboració artesanal. "Com es fa el vi, els tipus de raïms que tenen, les varietats". "Jo de petita havia estat en aquesta masia i estava molt interessada en tornar". Tota aquesta feina és fruit de la cooperativa L'Olivera, que treballa amb joves amb discapacitat psíquica. BERNAT MARTÍ, educador social: "Dignificar la pagesia per un cantó, i per l'altre treballar amb persones amb dificultats, colze amb colze, tots junts en un sol projecte, amb un sol objectiu que és fer un vi de qualitat." "La copa de vi que degusten els visitants és de la collita del 2011. Normalment l'ajuntament de Barcelona es queda tota la producció però aquell any n'hi va haver molta i encara guarden algunes ampolles aquí. Ara mateix el col•lectiu estudia l'opció d'obrir la producció a la ciutadania. Us ho ha explicat, des de Can Calopa, Laura Arias."
A tan sols mitja hora de Barcelona, a l’altra banda de Collserola, una vintena de persones passegen per les vinyes de Can Calopa. N’observen les plantes, n’escolten el procés de plantació i les cures que els calen. Després, entren a la masia i en visiten la el celler amb els barrils de fusta. La cooperativa L’Olivera és la responsable de tot el procés d’elaboració del vi, des de la plantació del raïm fins a l’etiquetatge de les ampolles.
Però obtenir el vi no és l’únic objectiu d’aquest col·lectiu. Els treballadors són un grup de joves amb discapacitat psíquica que des de ja fa cinc anys treballen amb un equip de dinamitzadors. En Bernat Martí és un dels educadors socials que els orienta. “Dignificar la pagesia per un cantó, i per l’altre treballar amb persones amb dificultats, braç a braç, tots junts en un sol projecte”, explica Martí.
Al final de la visita, els assistents han pogut tastar el vi i una de les preguntes més habituals ha estat: “On el podem comprar?”. En realitat, aquest vi no està a la venda. Tota la producció és propietat de l’Ajuntament de Barcelona. Des de fa un temps, la cooperativa manté converses amb el consistori per poder comercialitzar una part de les ampolles i permetre que la ciutadania també el pugui adquirir.