(ACN/redacció) La campanya de la declaració de la renda 2023 es presenta sense gaires novetats en l’àmbit normatiu però sí amb “més complicacions” a l’hora de fer la declaració per part dels gestors. Carme Elena, ponent de la Comissió Fiscal del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya, diu que cal estar al cas de les informacions que té Hisenda “que abans no tenia i que el client desconeix perquè no surten a les imputacions”. La campanya començarà el 3 d’abril amb l’obertura del tràmit en línia i es podrà presentar fins a l’1 de juliol.

Ingressos mínims de 15.000 euros

Entre les novetats, s’apuja el mínim d’ingressos de 14.000 a 15.000 euros bruts anuals si tens dos o més pagadors, “sempre que les percepcions del segon i pagadors següents superin els 1.500 euros”, concreta Benja Anglès, professor agregat de Dret i Ciència Política de la UOC. Si només tens un pagador, el llindar per fer la declaració es manté en 22.000 euros.

Encara que no s’arribi als 22.000 euros d’ingressos, també hauran de fer la renda les persones que tinguin guanys de patrimoni de més de 1.600 euros, per exemple per la venda d’accions o per inversions en un fons. Les pèrdues superiors a 500 euros per aquestes transaccions també obliguen a fer la renda. Els perceptors de l’ingrés mínim vital també han de fer-la.

Tots els autònoms hauran de declarar

Una altra de les novetats importants és que tots els autònoms que hagin estat d’alta durant el 2023 hauran de presentar la declaració de la renda. Abans, només era necessari amb un benefici de més de 1.000 euros. “Es necessita conèixer el rendiment de tots els autònoms per veure quina base els pertoca de cotització. D’aquí ve aquesta novetat”, diu Carme Elena, ponent de la Comissió Fiscal del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya.

A més, s’implementa el nou sistema que tindrà en compte els ingressos reals i s’eleva la reducció de les despeses de difícil justificació del 5 al 7 % i amb un màxim de 2.000 euros. A més, els autònoms que treballen des de casa tindran una deducció del 30 % de les despeses de subministraments derivades del teletreball.

Deducció per maternitat, també per a mares aturades

Un altre dels punts clau d’aquesta campanya serà que el complement de maternitat, una deducció de 100 euros al mes, es podrà rebre tant si es treballa com si no. Fins a l’any passat només es podia aplicar a les mares que estaven en actiu. També es podran aplicar aquest benefici fiscal els homes amb fills adoptats, pares i tutors en cas de mort de la mare o si es té custòdia exclusiva del menor. No se’n podrà beneficiar qui rebi el complement d’ajut a la infància de l’ingrés mínim vital.

Eficiència energètica a la llar

Les deduccions en eficiència energètica s’han prorrogat un any més. En aquest paquet s’hi inclou la bonificació per obres que redueixin la demanda de calefacció i refrigeració. Per demostrar aquesta rehabilitació s’ha d’acreditar amb dos certificats, l’inicial i el final. “El problema que hem tingut és que molts clients no disposen del certificat inicial i, en aquest cas, Hisenda no et tornarà els diners”, explica Elena.

Deduccions si t’has comprat un vehicle elèctric

A més, hi haurà deduccions per la compra d’un vehicle elèctric amb un 15 % de bonificació sobre una base màxima de 20.000 euros. Les instal·lacions de punts de recàrrega també es podran bonificar en un 15 % fins als 4.000 euros. “Si hem demanat subvencions, s’han de restar al valor que declarem i en el moment que les cobrem les haurem de tributar. Això és un element molt important a tenir en compte, perquè ens podem trobar que d’aquí a un parell d’anys és quan haurem de pagar renda per aquesta quantitat”, indica Elena.

Canvis en els límits dels plans de pensions i donatius

Aquest any el límit de reducció de les aportacions a plans de pensions empresarials s’eleva fins als 8.500 euros. Pel que fa als autònoms, podran aportar un pla específic de pensions de fins a 4.250 euros extres que se sumen als 1.500 que poden fer com a particulars.

D’altra banda, puja la deducció per donatius fins al 80 % els primers 250 euros i un 45 % la resta.

He de declarar els ingressos per Bizum, Wallapop i Vinted?

Com a novetat, aquest any Hisenda “controlarà molt més els bizums i els pagaments en plataformes de segona mà” així com les compravendes de criptomonedes, explica Benja Anglès.

Deduccions per a joves i lloguer

Els menors de 32 anys poden aplicar una deducció sobre el lloguer del 10 % amb un topall de 300 euros. També es poden beneficiar d’aquesta bonificació autonòmica els aturats, discapacitats i vidus. Els tècnics d’Hisenda avisen que aquest tipus de deduccions autonòmiques no surten a l’esborrany que elabora l’Agència Tributària i són sovint desconegudes pels ciutadans.