Els restauradors manipulen grans quantitats d’aliments i per tant col·laboren involuntàriament amb la sobreproducció. Alguns emprenedors intenten crear sistemes per evitar aquesta situació, o com a mínim les xifres tan elevades que comporta. “We Save Eat n’és un exemple. L’objectiu és donar una segona vida als productes que s’havien de llençar venent-los a meitat de preu.  Els beneficis van directament al propietari de l’establiment excepte la comissió de servei. Fa un any que aquest servei està en funcionament i té 8.000 usuaris registrats i 4.000 usuaris habituals. Tot i l’èxit, els creadors consideren que els és difícil convèncer alguns restauradors perquè s’uneixin al projecte. Però no pel projecte en si, sinó perquè consideren que no malbaraten gaire aliments, més enllà del marge inevitable. Per tant consideren important la conscienciació a tots els nivells que el malbaratament és més elevat del que es pot pensar.

Les dades del malbaratament alimentari

A Catalunya el malbaratament d’aliments es xifra en 262.ooo tones l’any, fet que equival a uns 35 kg per persona. A Europa les tones de malbaratament alimentari arriben als 88 milions i representen el 20 % de la producció total. La destrucció d’aquest excedent suposa un augment del CO2, i per tant un agreujant de la situació del planeta en l’àmbit mediambiental. I, segons la FAO, si es destinés aquesta sobreproducció a erradicar la fam al món, amb les xifres actuals de tones malbaratades n’hi hauria prou per aconseguir-ho.