Un exemple és l’espai Mescladís, una cooperativa que treballa per garantir la contractació de persones en risc d’exclusió i que, a més, té un “compromís amb la sostenibilitat”, tal com assegura el seu director, Martín Habiague. Al bar de la cooperativa, tots els productes són provinents de la ciutat o de Catalunya. Com aquesta, hi ha una seixantena d’iniciatives a Barcelona que aposten per aquest tipus d’alimentació.

Pel que fa als mercats, actualment n’hi ha sis que s’han compromès a potenciar els aliments de quilòmetre zero, però la intenció de l’Ajuntament és arribar a tota la xarxa de mercats. “Que qualsevol parada pugui oferir productes ecològics de proximitat i els convencionals”, afirma el comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària, Jordi Via.

L’aposta per fomentar aquest tipus de consum no implica només els proveïdors locals, sinó aquells que estan “fins a 400 quilòmetres de la ciutat”. Tot plegat, s’emmarca també en la voluntat de fomentar un altre tipus d’alimentació entre la ciutadania perquè sigui conscient d’on prové tot allò que menja.