Per superar la crisi, reconversió. És una de les claus que dóna Barcelona Activa per tirar endavant un negoci i també la que s'ha aplicat a l'oficina d'ocupació de l'Ajuntament. Barcelona Activa ha presentat un pla de reestructuració que li permetrà seguir endavant sense dependre de les aportacions de l'Estat i de la Generalitat. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "En un moment en què aquests recursos poden trontollar, Barcelona s'avança, Barcelona vol esdevenir autònoma, dibuixar les seves pròpies polítiques d'ocupació, les seves pròpies polítiques de creixement econòmic, Barcelona vol guanyar autonomia , capacitat de decisió". L'any passat Barcelona Activa tenia 42 milions d'euros de pressupost, la meitat provinents de l'Estat, que els injectava a través del Servei d'Ocupació de Catalunya. Ara aquests fons perillen i aquest 2012 haurà de passar amb una mica més de la meitat, amb 24 milions i mig. Per això reduirà la plantilla en 55 persones i orientarà l'activitat a la promoció econòmica i empresarial. Posarà l'accent en l'emprenedoria i el viver d'empreses més que en la formació d'aturats.

Per cobrir el pressupost de l’any passat, l’Ajuntament hi va aportar 17,8 milions d’euros i el SOC en va subvencionar 21 procedents de les transferències de l’Estat. Enguany no arribaran els diners del SOC. Per tant, l’Ajuntament haurà d’invertir 20,8 milions dels 27, 1 necessaris per a 2012. La pèrdua de les subvencions també repercuteix en el personal de l’agència, es prescindirà de 55 treballadors amb contracte d’obra i servei, vinculat a les transferències de les administracions.

A més del sistema de finançament, Barcelona Activa canviarà d’estratègia. L’empresa passarà a ser el centre de les polítiques amb l’objectiu de garantir una inserció laboral estable. Per això, promourà l’emprenedoria, assessorarà les emrpeses i fomentarà l’ocupació orientat-la a les demandes actuals del mercat.

Els grups municipals han discrepat d’aquestes mesures. El líder dels socialistes, Jordi Martí, veu inoportú que es retirin les polítiques d’ocupació amb les xifres d’atur actuals. Des d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha criticat que “s’aprimi” Barcelona Activa en un “context d’escalada d’atur”. Gomà defensa que ara és més necessari enfortir l’agència de polítiques d’ocupació.