Barcelona i 21 ciutats europees més s’han unit per reclamar a la Unió Europea més regulació de les plataformes de lloguer turístic. En concret, demanen una normativa comunitària que obligui aquestes empreses a compartir dades amb les administracions locals, a publicar els números de llicència dels pisos i a eliminar els anuncis que no els mostrin. Així com a complir les legislacions nacionals i locals dels territoris on operin.
Canvis urgents
La regidora d’Urbanisme, Janet Sanz, ha assegurat que aquests canvis “són urgents i no poden esperar més” per tal de defensar la ciutadania amb eines fortes i proteccionistes. En aquest sentit, el document signat per l’Ajuntament i ciutats com ara Atenes, Amsterdam o París exposa que el creixement del turisme i els pisos de lloguer turístic han provocat un augment del preu de l’habitatge i un deteriorament de la qualitat de vida als barris per les molèsties que generen aquests allotjaments al veïnat.
Airbnb respon
En resposta a tot això, Airbnb ha recordat que ja “treballa amb nombroses ciutats” d’Europa compartint les dades dels seus clients. També ha indicat que “col·labora en sistemes de registre clars i simples, després d’haver arribat a acords amb més de 500 governs i organitzacions arreu del món”.
Pisos turístics a Barcelona
En el cas de Barcelona, el 2011 hi havia 2.680 llicències de pisos turístics, i el 2014, 9.600. Sanz recorda que Barcelona fa molt temps que treballa en mesures com les que planteja el text i persegueix els pisos turístics per reduir pràcticament a zero l’oferta irregular. Des del 2016, l’Ajuntament ha ordenat el cessament de 6.295 pisos que operaven sense permís, ha imposat 8.042 sancions i ha dictat 383 precintes.