El color verd de les plantes té molt protagonisme en l'edició d'aquest any de Construmat. Són la representació de nous materials per aconseguir construccions més sostenibles. Es poden utilitzar per fer noves edificacions però sobretot per a rehabilitar edificis. De fet, la rehabilitació serà clau per a la recuperació del sector. Sobretot a les grans ciutat com Barcelona, on va quedant poc espai per a nous habitatges però on la rehabilitació té un gran potencial. No jugar-s'ho tot a les promocions noves també és una lliçó de la bombolla immobiliària. A Europa la rehabilitació suposa el 45% del sector, a Espanya és un 30%. "A Europa feien més rehabilitació i van aguantar millor la crisi." També se segueixen projectant nous edificis. Segons els promotors, aquest any a Catalunya es faran entre 6.000 i 7.000 habitatges nous. Alguns a Barcelona. Una ciutat en què els representatns del sector ja tenen identificades les zones on encara es pot créixer. "Es pot construir encara a la Zona del Besòs, tocant a Diagonal Mar, i a la zona de la Marina a la Zona Franca." Segons Construmat, la construcció va començar a tenir indicadors positius l'últim semestre del 2014 . I pel 2015 la previsió és d'un creixement de poc més del 5%. De tot plegat se'n parlarà i molt aquí on fins dissabte coincideixen 300 expositors de 15 països. Fins dijous el saló només està obert per a professionals. Divendres i dissabte, per primera vegada, s'obrirà també a la resta de públic.

El Construmat s’ha presentat amb una imatge renovada i centrat en la importància de la rehabilitació, que serà clau per a la recuperació del sector. A Europa, les reformes suposen ja el 45% del sector, mentre que al conjunt de l’estat la xifra no supera el 30%. La innovació, el disseny i la sostenibilitat són els altres eixos temàtics que més predominen en el certamen.

Segons la presidenta del Col·legi d’Aparelladors, Maria Rosa Remolà, Barcelona té un gran potencial pel que fa a la rehabilitació d’edificis. Remolà explica que des del Col·legi ja fa temps que insistien en la importància d’apostar per treballar més en les reformes constructives. El director de Construmat, Jaume Domènech, també assegura que aquesta és una bona sortida per a la construcció a la ciutat. Tot i això, considera que encara hi ha àrees a explotar, com ara els entorns del barri de la Mina i la Zona Franca.

Sempre per a professionals i ara també per al públic en general

La 19a edició funcionarà fins dissabte, 23 de maig, al pavelló 2 del recinte firal de Gran Via i té previst atreure més professionals. A banda dels experts en la matèria, el saló ha decidit per primera vegada permetre l’entrada al visitant en general els dies 22 i 23 de maig. El saló ha reduït el nombre d’expositors, que han passat dels 311 l’edició anterior a 300, però, en canvi, ha sumat més marques representades, de 625 a 650. La fira ofereix assessorament i formació sobre finançament, internacionalització i eficiència energètica. També s’hi ha habilitat un espai de feina i s’hi ofereixen rutes d’arquitectura i gastronomia en espais singulars de la ciutat.

Propostes per a una construcció més sostenible

Algunes empreses, de moment poques, porten al Beyond Building materials de construcció més respectuosos amb el medi ambient. Per exemple, al saló s’hi pot veure un compost per a aïllants tèrmics que s’elabora amb fibra de cànem, calç, minerals i aigua. A Catalunya, només s’ha utilitzat en tres cases però als països nòrdics és més usual.