La resposta de l’Associació de Pisos Turístics de Barcelona, Apartur, a l’anunci de deixar sense llicències de pisos turístics a Ciutat Vellla, no s’ha fet esperar, i ha estat contundent per part del seu president, Enrique Alcántara. Segons ell, és un “despropòsit” i l’únic que persegueix és posar aquests llits en safata de plata als hotelers.

“L’alcalde Collboni viu en una realitat paral·lela, creu que som a la Barcelona de Veneçuela, on pots expropiar les llicències de particulars sense pagar res i donar aquestes llicències o aquests llits als hotelers. La seva fòbia al turisme familiar no l’acabem d’entendre, hi ha gent que no es pot permetre els preus dels hotels de Barcelona”, ha explicat Alcántara, que ha afegit: “La mala notícia per a ell és que no som a Veneçuela; som a Europa i l’acció de la justícia no la podrà evitar”.

El president d’Apartur creu que la mesura provocarà la “proliferació de pisos il·legals“, i que en cap cas servirà per millorar la situació d’emergència pel que fa a habitatge que viu Barcelona, especialment a les zones més tensionades. En aquest sentit, recorda que les darreres llicències d’hotels que s’han donat a Ciutat Vella, un 70 %, corresponien a edificis d’habitatges que, aquests sí, ja s’han perdut per sempre.

Segons l’Ajuntament, es calcula que ara mateix a Ciutat Vella hi ha al voltant d’uns 680 pisos turístics amb llicència legal i, pel que fa a l’activitat il·legal, des del 2016 s’han obert més de 7.300 expedients i s’han imposat més de 3.900 sancions i més de 3.700 ordres de cessament d’activitat. Sigui com sigui, després de l’anunci del consistori aquests pisos turístics poden desaparèixer en un màxim de 5 anys, que és quan les llicències s’han de renovar.

Els veïns desconfien de l’anunci

Tot i que consideren que l’anunci de l’alcalde és una bona notícia, l’AV Gòtic, no acaba de veure clar que tot plegat aconsegueixi reduir les places turístiques al barri, que ara mateix són un de cada vuit. Martí Cusó pertany a l’associació de veïns i es pregunta si, quan aquestes llicències es revoquin, es garantirà que aquests habitatges vagin a habitatges de lloguer residencial. “El que ens temem és que aquests pisos que ara tenen llicència de pis turístic passin directament al lloguer de temporada“, ha reblat Cusó.

Sobre el decret de la Generalitat que ja està en marxa des del desembre, l’AV Gòtic apunta que la llei deixa un marge de cinc anys per a les llicències en vigor, perquè “els propietaris puguin amortitzar la inversió feta en el pis turístic”. Els veïns creuen que ara mateix, quan ja fa més de 10 anys que no es dona una llicència al barri, els pisos turístics “estan més que amortitzats” i caldria accelerar la suspensió de llicències.