El Gòtic és una de les zones més castigades per la crisi de la pandèmia amb carrers com el d’Avinyó o de Ferran amb la meitat de les persianes abaixades. És aquí on l’Ajuntament de Barcelona tenia més interès a comprar locals buits amb l’objectiu de revitalitzar el comerç i instal·lar-hi economia de proximitat, però no ha pogut ser així. Tot i fer-ne ressò entre propietaris i administradors del barri perquè hi hagués més interessats a vendre, només han pogut adquirir el local que ocupava la botiga centenària El Ingenio i un altre al carrer del Correu Vell. Segons el districte, els propietaris d’aquests locals han preferit mantenir-los tancats que no pas vendre’ls a l’Adminstració.
A Ciutat Vella s’han comprat un total de 10 locals, que han costat sis milions d’euros. A banda dels dos del Gòtic, al barri de la Barceloneta tan sols han pogut adquirir un local i els set restants es troben al barri del Raval i al de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. A tota la ciutat, l’Ajuntament n’ha comprat 50 i el gruix més important se l’emporta el districte de les Corts amb 16 comerços.
Només dos locals adquirits al Gòtic
“Ens hauria agradat comprar molt més al Gòtic” confessa Jordi Rabassa, regidor Ciutat Vella, que afegeix que “en ser un concurs públic nosaltres no anem a buscar directament els venedors, sinó que els venedors han de venir a l’Administració”. Tot i això, adrmet que, com que el Gòtic és una zona prioritària per al consistori, van incrementar la publicitat i en van fer difusió als propietaris i administradors, però no ha tingut el resultat desitjat.
Hi ha propietaris que prefereixen tenir locals tancats al Gòtic que no pas vendre’ls a l’Administració Pública. Estan esperant el moment per tornar a especular i tornar a treure lloguers a preus inabastables
Des del consistori admeten que per ser més efectius en les adquisicions en les pròximes ocasions hauran de buscar fórmules noves per a aquestes zones tan turístiques i amb tan poc de comerç de proximitat. “El que és cert, però, és que l’Administració municipal paga a preu taxat i hi ha llocs que es pot especular molt i això és una mala noticia” explica Rabassa. Malgrat tot, l’Ajuntament té previst tenir adjudicats 31 locals de protecció oficial a Ciutat Vella a finals d’aquest any. Uns locals que passaran d’estar buits a tenir un lloguer per sota el preu de mercat.
Els comerciants de la zona demanen mesures més efectives
La iniciativa de l’Ajuntament, però, no convenç els botiguers de la zona, que des del primer moment han demanat un altre tipus de mesures per fomentar el comerç. Per Barna Centre, entitat que aplega 21 associacions de comerciants que representen un miler d’establiments del barri Gòtic, la solució no ha de ser la compra de locals buits sinó donar ajudes directes i més manteniment als carrers. “Al Gòtic -argumenta Jordi Merino, de Barna Centre- ens sentim marginats en molts aspectes: de promoció, de mobilitat… i això només es pot solucionar amb el diàleg i confrontant opinions, no imposant models sense conèixer-ne realment la realitat”.