L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que comprarà locals comercials en planta baixa que ara estan buits per reactivar-los. En concret, el consistori invertirà 16 M € (dels quals, 10 M € seran per adquirir locals a tota la ciutat, mentre que els 6 M € restants es destinaran específicament a Ciutat Vella), en un procés de lliure concurrència; és a dir, s’obrirà un concurs públic perquè tots els propietaris que ho vulguin, ofereixin el seu local perquè l’Ajuntament el compri.

Segons els càlculs del govern municipal, amb els 16 M € es podran adquirir una seixantena de locals buits (que en podran ser més o menys, en funció del preu de compra) i es prioritzaran algunes zones concretes dins de cada districte, tot i que també es podran oferir locals en qualsevol punt de la ciutat. Un cop l’Ajuntament hagi conclòs la fase de compra dels locals, iniciarà un procés de rehabilitació i, després, redactarà les condicions per adjudicar-los als inquilins.

“Una immobiliària pública”

La iniciativa de compra de locals buits en planta baixa s’emmarca en el pla Persianes amuntproposada per ERC en el marc de l’aprovació del pressupost municipal 2021–, que pretén reactivar els locals comercials que han quedat buits pels estralls de la pandèmia. De fet, segons l’Ajuntament, a tot Barcelona hi ha fins a 5.300 locals que ara mateix estan buits (suposen aproximadament 1,5 milions de metres quadrats disponibles).

El regidor de Presidència, Jordi Martí, ha assegurat que “es tracta de fer d’immobiliària pública” que garanteixi “una activitat privada en bones condicions a tot Barcelona”. Per la seva banda, el portaveu del Grup Municipal d’ERC, Jordi Coronas, ha instat a “garantir que hi ha comerç de proximitat a tota la ciutat i una mixtura d’activitats que no sempre es produeix”.

‘Rosistirem’ és una floristeria del Gòtic que es va engegar gràcies a les ajudes per obrir negocis en locals de planta baixa

Una borsa de locals i més ajuts

En paral·lel a la compra de locals, el consistori està treballant amb el sector privat per crear una borsa de lloguer de locals en planta baixa (similar a la borsa d’habitatges de lloguer), on els propietaris privats podran anunciar el seu immoble. L’objectiu és arribar a mobilitzar entre 100 i 200 locals buits, amb incentius tant per als propietaris com per als llogaters. Per exemple, s’oferirà una assegurança per fer front a un possible impagament els primers dos anys i el preu del lloguer serà inferior al preu de mercat durant els primers quatre anys de contracte.

A més, s’incrementa el pressupost destinat a ajuts per instal·lar negocis en locals de planta baixa. Si l’any passat van ser 300.000 €, aquest any la dotació és de 700.000 € per oferir subvencions de fins a 50.000 €. Les ajudes són per a emprenedors que vulguin iniciar una activitat en locals a peu de carrer, posar-n’hi una de ja existent o bé traslladar un negoci del primer pis a la planta baixa per reactivar el barri. Amb aquesta partida es volen mobilitzar entre 170 i 200 locals més.