L’Ajuntament de Barcelona ha començat a estudiar com pot millorar l’acord per mantenir l’obertura de les botigues els diumenges i festius en algunes zones turístiques de la ciutat durant la temporada estival. A falta d’un balanç definitiu, algunes de les parts que van signar aquest pacte ja han mostrat la intenció de desvincular-se. És el cas de la UGT, aquesta setmana ha demandat una quinzena de firmes i ja ha anunciat que no revalidarà l’acord per l’incompliment d’alguns requisits signats.
Reunió de les diferents parts al novembre
L’Ajuntament de Barcelona, que va validar l’ampliació d’horaris comercials en el plenari de febrer, ha confirmat a betevé que està tancant un informe d’avaluació sobre l’acord en el primer any de vigència, i destaca que “s’està recollint una proposta de millora“, tot i que no ha especificat en quin sentit.
Amb tot, el consistori ha avançat que la comissió de seguiment d’aquest acord es reunirà la primera quinzena de novembre, quan hi ha convocades totes les parts: l’Ajuntament, CCOO, UGT, PIMEComerç, Barcelona Oberta i la Fundació Barcelona Comerç.
Falta d’acord entre els comerciants
Els comerciants es mostren dividits a l’hora de valorar com ha anat la primera temporada de vigència de l’acord. Tot i que encara falta el balanç definitiu de les dades de contractació, de facturació i del nombre de treballadors voluntaris que han treballat els festius, sí que hi ha percepcions. Barcelona Oberta es mostra “contenta”, demana que segueixi els propers tres anys sense canvis i defensa que “sí que s’han fet contractacions” els dies festius.
Una qüestió que posa en dubte un altre dels signants: la Fundació Barcelona Comerç. El vicepresident de l’entitat, Pròsper Puig, dubta que “si es complissin les condicions laborals que s’havien pactat, molts comerços [cadenes i grans superfícies] no haurien obert els festius perquè no els haurien sortit els números”. A més, considera que d’aquesta mesura, “només se n’han beneficiat les botigues de luxe i les grans superfícies, perquè la gran majoria dels comerços de proximitat dels eixos que podien obrir no han obert”.
UGT obre la porta a les mobilitzacions
UGT afirma sentir-se “enganyat” perquè “s’estan incomplint els acords“. De fet, el sindicat va instar els comerços a respectar el pacte signat i va denunciar-los davant d’Inspecció de Treball. El secretari general de la Federació de Serveis d’UGT, Óscar López, demana que “se sancionin les empreses que incompleixen” els acords que i “es garanteixi una eina perquè el govern, Ajuntament i tots els signants, segueixin en l’acord“.
A més, el representant sindical obre la porta a mobilitzacions a partir del 15 de maig, data en què començarà la segona temporada d’obertura comercial els diumenges.
Què diu l’acord d’obertura comercial els festius?
Els dos punts principals sobre els quals se sustentava aquest acord —validat per les grans centrals sindicals per “evitar un mal major”— eren, d’una banda, que treballar els festius fos voluntari per als treballadors en plantilla dels comerços i que, en cas de decidir treballar-los, la jornada fos compensada amb el dissabte com a dia de descans. De l’altra, que per cobrir els hipotètics festius sense voluntaris per treballar-los, s’hagués de contractar personal nou per a l’ocasió.