El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat l’ampliació dels horaris comercials amb l’obertura de més festius a més barris de la ciutat. Tots els grups municipals hi han donat suport, amb l’única excepció d’ERC, que s’ha abstingut, perquè veu “riscos” per al model comercial de Barcelona. La votació ha avalat també l’acord social que comerciants, patronals i el sindicat UGT han signat aquesta setmana.

En concret, el Plenari ha donat llum verda a ampliar la zona turística d’obertura comercial a una àrea formada per tot Ciutat Vella i l’Eixample i diversos barris de l’entorn, amb l’excepció de Sant Andreu i Nou Barris, que en queden exclosos (vegeu barris al mapa inferior). En aquesta àrea, les botigues podran obrir els festius del 15 de maig al 15 de setembre, de 12 a 20 h.

En vermell fosc, els barris que se sumen a l’àrea turística comercial que podrà obrir els festius del 15 de maig al 15 de setembre

“Un acord inèdit i històric”

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), ha dit que l’ampliació d’horaris és fruit “d’un acord de ciutat inèdit i històric”, perquè inclou una entesa entre les associacions de comerciants i un pacte social amb patronals i un sindicat (CCOO encara ha de dir el seu parer). En canvi, Jordi Castellana (ERC) ha dit que l’obertura de més festius sumada al comerç electrònic pot fer “més complicat” el model comercial de Barcelona. També ha lamentat “el silenci i canvi de posicionament” dels comuns, però per respecte a l’acord ha anunciat una abstenció.

Des de Junts, Elsa Artadi, -que ha rebut l’agraïment de Collboni per facilitar el pacte-, ha celebrat que s’hagi arribat a una entesa “de consens” i ha lamentat la “precipitació” del govern per anunciar l’any passat un acord que no va prosperar.

La líder de Ciutadans, Luz Guilarte, ha destacat “el canvi de posició” del govern municipal i de la Generalitat per ampliar horaris comercials. El popular Josep Bou ha afegit que la mesura contribuirà a “crear feina” tot i que ha alertat que hi pot haver rotació de personal. Eva Parera (Valents) ha aplaudit el pas per liberalitzar els horaris comercials i “deixar el sector que s’autoorganitzi”, i ha donat suport a l’acord entre totes les parts.