Els sindicats UGT i CCOO no estan satisfets de com ha funcionat l’obertura en diumenges i festius a les zones turístiques de Barcelona des del 15 de maig i fins al 15 de setembre. Quan es va arribar a un acord entre l’Ajuntament de Barcelona, les patronals, associacions comercials i sindicats es va demanar a les empreses que es fessin més contractacions en cas que els empleats no volguessin treballar aquests dies —el pacte aclaria que era voluntari—, o bé que se’ls compensés amb festius de qualitat i un plus per dia festiu treballat. Els sindicats asseguren que aquest pacte no s’ha complert a tot arreu. UGT assegura, de fet, que la meitat de les empreses ha incomplert el pacte.

UGT comunicarà a l’Ajuntament que es despenja del pacte

La UGT ja ha denunciat a Inspecció de Treball diverses empreses per incomplir l’acord, bàsicament el punt de la voluntarietat. Segons el sindicat, moltes han obligat els treballadors a anar a la feina aquests dies. Òscar López, secretari general de la Federació de Comerç de la UGT, explica que han denunciat Uniqlo, Zara, Adidas, Foot Locker, Celio i Party Fiesta per aquest motiu. Afirma que l’Ajuntament de Barcelona és qui ha de vetllar perquè les empreses compleixin el pacte i no ho ha fet: “La Guàrdia Urbana ha de fer inspeccions i, si els establiments no compleixen, no se’ls ha de deixar obrir en diumenges o festius”.

Reunió entre l’Ajuntament, sindicats, associacions comercials i patronals aquest dimecres

A la reunió prevista per a aquest dimecres a la tarda entre les entitats que van signar el pacte i el govern municipal, el sindicat demanarà a l’Ajuntament que s’anul·li l’acord i, en cas que no ho faci, amenacen de dur els incompliments a la justícia. López recorda: “Vam signar un acord social amb quatre criteris bàsics: que fos voluntari, que els treballadors que anessin a treballar aquests dies tinguessin un dissabte de festa, una dieta de menjar i que es farien noves contractacions”.

López ja ha avançat que no repetiran el pacte l’any vinent i posa com a bon exemple de funcionament l’obertura en festius i diumenges el complex de la Roca Village. Assegura que contracten cada any 400 persones per cobrir aquests dies especials.

CCOO rebaixa les crítiques i diu s’ha de “valorar amb calma”

Ramon González, secretari general de la Federació de Serveis de CCOO, explica que hi ha hagut empreses que han compensat amb un festiu de qualitat i un pagament compensatori per cada diumenge o festiu que han treballat. “Han compensat les botigues del grup Inditex i Apple perquè hem arribat a un acord sindical, però d’altres, com les botigues de l’FNAC, la Casa del Llibre, Celio i Caprabo Illa, no ho han fet“. Segons González, les companyies que no ho han fet justifiquen la decisió perquè es regeixen pel seu conveni col·lectiu, un fet que “permet l’acord”. Explica, a més, que si les empreses compensen per treballar en un festiu sempre surten voluntaris. “Aquest diumenge Zara pagarà 180 euros per treballar i un dia festiu de qualitat”, afirma. Sobre la intenció d’UGT de deslligar-se de l’acord, diu que “s’ha de valorar amb calma el balanç”.

CCOO ja estudia un conveni col·lectiu del sector comercial que reguli aquests períodes especials

CCOO explica que “haurien de ser unitàries les compensacions i que afectessin tot el sector comercial en períodes especials”. El sindicat assegura que treballa en un conveni col·lectiu que vol regular aquests períodes especials en zones turístiques i que, en aquest cas sí, que tindria caràcter de llei per obligar les empreses a complir-ho. Considera que denunciar els incompliments del pacte a la justícia seria paper mullat. A banda, recorda que l’acord que es va signar té una vigència de quatre anys.