botigues sant jordi 2023

(ACN) La Federació de Serveis de Mobilitat i Consum de la UGT de Catalunya ha interposat una demanda a empreses com Adidas, Uniqlo, Inditex i Foot Locker al Jutjats Socials pel que considera un incompliment del pacte d’obertura dels diumenges a Barcelona.

La formació recorda que, tot i ser contrària a la mesura, hi va accedir per la reactivació de l’economia, la creació de llocs de treball i el control de les obertures indiscriminades tot l’any. Ara, però, creu que les empreses denunciades no estan complint els extrems d’aquell pacte, la voluntarietat de la plantilla, la compensació en dissabtes i la contractació. A banda de la denúncia, el sindicat es desvincularà de l’acord.

Denuncien que no es compensen els diumenges treballats

El sindicat recorda que la voluntarietat era “primordial” i que les persones que s’hi prestessin havien de cobrar dietes i rebre compensacions pels diumenges treballats. En canvi, la formació assegura que ha comprovat que algunes persones treballen cada dia de la setmana sense cobrar dietes. “El que es buscava amb l’acord era un descans de qualitat i algunes empreses segueixen fent treballar el seu personal de forma continuada”, indica UGT.

Reclamen a l’Ajuntament eines per regular l’acord

En un primer moment, el juliol passat, el sindicat va instar l’Ajuntament de Barcelona a obligar les empreses a complir l’acord i va denunciar-les davant la Inspecció de Treball. Dos mesos més tard, però, lamenta que aquestes firmes, “les que més beneficis obtenen de l’obertura dels diumenges”, continuen incomplint l’acord, per la qual cosa ha decidit denunciar-les.

Finalment, el sindicat subratlla que la comissió de seguiment que s’havia de dur a terme al setembre encara no s’ha celebrat i insta l’Ajuntament de Barcelona a convocar-la, oferir eines per regular el compliment de l’acord i excloure’n les empreses que no segueixin la normativa.