Són l’última baula del comerç i estan que trinen. El personal de les grans cadenes comercials tem que hagi de treballar el proper diumenge i els dels quatre mesos vinents i, entre d’altres, no pugui conciliar la feina amb la seva vida personal. I és així en virtut de l’acord que han arribat Ajuntament, comerciants, patronal i els grans sindicats, i pel qual s’obriran els festius del 15 de maig al 15 de setembre.

El tèxtil, un sector feminitzat

Un dels sectors més afectats per l’ampliació dels horaris comercials és el del tèxtil i, en concret, les grans marques incloses al grup Inditex, H&M o Lefties, entre d’altres. L’Eva Marín treballa a Zara del Portal de l’Àngel des de fa vuit anys i afirma que aquest dimarts ja li han dit que haurà de treballar els proper cap de setmana sencer. Té por que aquesta mesura no li permeti conciliar la feina amb la família. “Ara arriba l’estiu. I jo, quan vaig a la platja amb la meva filla?”.

Ara arriba l’estiu. Quan aniré a la platja amb la meva filla?
Eva Marín, treballadora del Zara

Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, afirma que la voluntarietat de treballar en diumenge va ser una de les condicions que va permetre que la part social s’adherís a l’acord. “Ningú pot ser obligat a treballar els diumenges si no és la seva voluntat” afirma Jené, perque “s’entén perfectament que hi ha estructures familiars per a les quals els diumenges són clau”.

L’Eva afirma que “a mi ningú no m’ha preguntat si volia treballar en diumenge”. Ella té contracte de dilluns a diumenge per poder treballar els cinc festius a l’any que fins ara obrien però, tot i això, creu que s’hauria de preguntar la disponibilitat. Davant de possibles compensacions que l’empresa li pugui oferir, com fer festa altres caps de setmana, és contundent: “Jo tinc una nena, no vull treballar els diumenges”. 

La Mihaela Crisu és companya de l’Eva, en el seu cas treballa al Zara des de fa 13 anys i el seu contracte és de dilluns a dissabte. Afirma que a ella sí que li han preguntat si volia treballar els festius i diu que s’hi ha negat perquè té dos criatures petites. Explica que les contractacions que es van fer després del 2014 ja inclouen el diumenge i això fa que hi hagi “treballadores de primera —a qui no poden obligar a treballar en diumenge— i treballadores de segona”. Ho troba injust perquè “totes fem la mateixa feina”.

Les noves contractacions, en dubte

Salva Vendrell, president de la Fundació Barcelona Comerç, assegura que un dels objectius del gran acord d’ampliació d’horaris comercials era donar l‘estabilitat laboral que “no podien donar dos diumenges al maig i tres a l’octubre”. Vendrell creu que forçosament s’haurà de contractar personal per poder cobrir els festius durant quatre mesos i, de fet, aquesta és una altra de les condicions que va exigir la part social per adherir-se a l’acord.

Vendrell assegura que l’ampliació d’horaris comercials estan orientats sobretot al turisme i se’n beneficiaran grans centres comercials. La mesura, diu Vendrell, “s’ha pactat per quatre anys” i “potser d’aquí quatre anys decidim tornar al model on erem”

La mesura s’ha pactat per quatre anys i potser quan passin decidim entre tots tornar al model on érem
Salva Vendrell, president de la Fundació Barcelona Comerç

Mihaela Crisu, però, contradiu les paraules de Vendrell en el cas de la botiga del Zara on treballa. “Dubto que hi hagi contractacions” diu, perquè “si s’han fet contractes de dilluns a diumenge ja tens gent que pot treballar i no cal contractar ningú nou”. En el cas del Zara de Portal de l’Àngel assegura que el 60 % de les treballadores tenen aquest tipus de contracte. Tant Marín com Crisu expressen que les seves demandes expressen “el sentir” no només de les seves companyes de marca, sinó de totes les treballadores del sector amb qui han parlat de grans cadenes comercials.

Indignació també al sector de les noves tecnologies i telefonia mòbil

Quim Arias, treballador del servei postvenda de Huawei, diu que el seu cap ja li ha dit que no contractaran ningú per treballar els diumenges. “Som sis i no em quadren els números”, afirma Arias. Un dels majors neguits d’aquest empleat és la falta de transparència per part de l’Ajuntament i que “a l’empresa no ens donen una altra opció que treballar els festius durant quatre mesos”.

“Ningú vol treballar en diumenge”, assegura Héctor Rustarazo, treballador al suport tècnic d’Apple, “especialment per un tema de conciliació de la vida laboral i personal. Rustarazo és del parer que el que passarà obrint els diumenges és que “es repartirà la facturació de sis dies en set”, i això, diu, “només perjudicarà les persones treballadores“.

Adhesió dels grans sindicats per evitar un mal major

Tant UGT com CCOO afirmen haver-se adherit a l’ampliació d’horaris comercials per evitar que “es liberalitzi el sector” i assumeixen que les condicions de voluntarietat i noves contractacions, entre d’altres, encaminades a protegir els treballadors són mèrit seu. Betty Costa, responsable del Sector del Comerç d’UGT, assegura que “serem proactius perquè es compleixin les condicions acordades”. També parla en els mateixos termes Esteban Sanabria, secretari de Polítiques Sindicals de Serveis de CCOO, que ha dit que “si des de la comissió de seguiment detectem incompliments, no dubtarem a acudir a la via judicial”.

Tomás Calvo, de la Federació Estatal de l’Hosteleria, Alimentació I Comerç de la CGT són del tot contraris a l’acord. Aquesta mesura, afirma Calvo, “només afavorirà el comerç i una falta absoluta de conciliació”. Per últim afegeix que aquest acord “no afavorirà sinó contractacions precàries”.